Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Нові виплати для ВПО та розширення програми "єВідновлення" – головне про гроші за тиждень

Пропонуємо дізнатися про які події, що відбувалися в Україні впродовж цього тижня, варто знати кожному

Фото: Карітас Тернопіль/Facebook, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Головні новини за тиждень

Фото: Карітас Тернопіль/Facebook, УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Попри повномасштабну війну Україна продовжує розвиватися та покращуватися. Тому, цей тиждень, що добігає до кінця, був доволі насичений на новини.

Редакція сайту Pro Гроші пропонує дізнатися про найголовніші події, які відбувалися в Україні в період з 4 по 10 грудня.

В Україні добудують найбільшу ВЕС Східної Європи


Група ДТЕК та Vestas домовилися про будівництво другої черги Тилігульської вітрової електростанції в Миколаївській області. Об’єкт буде забезпечувати електроенергією 900 тисяч домогосподарств.

Меморандум підписано 4 грудня на конференції ООН COP28. Проєкт отримав підтримку Європейської комісії, урядів України та Данії.

Вітроенергетичний проєкт включає 64 турбіни потужністю 6 МВт кожна, загальна потужність – 1,7 ТВт-г на рік. Ініціатива сприятиме стійкості енергосистеми та декарбонізації. Сума інвестицій у другу чергу становить 450 млн євро.

Будівництво планують розпочати у 2 кварталі 2024 та завершити наприкінці 2025 року. Підключення турбін планується у 2024 році, що допоможе скоротити викиди CO2 на 1,7 млн тонн щороку.

Модернізація прикордонного пункту пропуску


5 грудня відбулася нарада щодо покращення контрольно-пропускного пункту "Старокозаче – Тудора" в Одеській області. Наразі через цей пункт пропуску щоденно їздять лише 50 вантажівок із Молдови, що є невеликою кількістю, враховуючи його ключову роль на території Одещини.

Гроші на модернізацію планують залучити від міжнародних донорів, зокрема, використовуючи фінансування від американської агенції USAID. Ця ініціатива не лише розширить функціональні можливості КПП, а й покращить умови праці прикордонників.

В Україні запустили нову свердловину для видобутку нафти


Укрнафта введе в експлуатацію нову свердловину з дебітом нафти 25-30 т/добу. Це третє місце на цьому родовищі. Компанія планує провести розвідку запасів в стрийських відкладах.

Місце розташування не вказано, але відомо, що цього року вже пробурили три свердловини, в планах ще стільки ж. Будівництво нової свердловини тривало лише 32 доби, що є доволі швидким темпом для цього виду робіт.

ВПО отримають нові виплати


Тернопільський осередок фонду "Карітас" приймає заявки на грошову допомогу для українців. Отримати нові виплати можуть ВПО, які відповідають цим критеріям:

  • жили на тимчасово окупованій території, яка отримала цей статус після 24 лютого 2022 року;
  • глава сім'ї жінка;
  • відсутність батька у родині з неповнолітньою дитиною;
  • інвалідність близького родича або жінки в родині;
  • має дохід не більше 6 380 гривень на одного члена сім'ї;
  • не отримують виплати від інших благодійних організацій.

Важливо враховувати, що для затвердження допомоги необхідно відповідати всім вказаним критеріям вразливості. Для подання заявки потрібно зареєструватися, надіславши заповнену онлайн-форму з особистою інформацією, такою як повне ім'я, дата народження, номер мобільного телефону, адреса реєстрації та фактичне місце проживання.

Розпочався новий етап "єВідновлення"


Українці можуть отримати підвищену компенсацію для капітальних ремонтів через програму "єВідновлення". Про розширення програми оголосила Олена Шуляк з Міністерства цифрової трансформації.

Раніше українці могли отримати компенсацію на ремонт своєї домівки в розмірі до 200 000 гривень. А ось другий етап передбачає збільшення фінансування для серйозно пошкоджених житлових об'єктів до 350 000 гривень для квартир і 500 000 гривень для будинків. Гроші виплачуватимуться поетапно, з 70% на початку і рештою після перевірки місцевою комісією.

Раніше редакція сайту Pro Гроші дізналася у фахівця, як зміняться тарифи на комунальні послуги у 2024 році. Також пропонуємо дізнатися, яку важливу послугу ПриватБанк зробив безплатною.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.