Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Жити у Німеччині стане легше: що зміниться для українців

Розповідаємо про зміни, які відбудуться для українців у Німеччині

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Що зміниться для українців у Німеччині

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Німецький уряд ухвалив закон, який дозволить іноземцям швидше отримувати громадянство країни. Таким чином натуралізація іноземців відбуватиметься легше.

Про це пише Deutsche Welle.

Зазначається, що тепер іноземцям для того, аби отримати німецький паспорт, потрібно прожити в країні п'ять років, а не вісім. А якщо громадяни швидко вивчать німецьку мову, займатимуться волонтерською діяльністю, матимуть професійні успіхи — паспорт можна отримати за три роки.

До того ж іноземцям, які вирішать узяти німецький паспорт, дозволять залишити колишній документ. А народжені у ФРН діти іноземців автоматично отримуватимуть німецьке громадянство, якщо один з батьків мешкає в Німеччині понад пʼять років, а не вісім.

При цьому новий закон передбачає, що процедура набуття громадянства ФРН буде обмеженою для деяких категорій людей. Так, німецький паспорт не отримають ті, хто вчиняє "антисемітські, расистські або інші дії з мотивів, що зневажають людську гідність".

Ще однією перешкодою на шляху до громадянства Німеччини стане те, що громадянин демонструватиме невизнання рівноправності чоловіків і жінок, а також багатоженство.

За даними видання, змінити законодавство про громадянство німецька влада вирішила задля того, аби перетворити країну у більш привабливу для фахівців.

Пенсія у Німеччині для громадян України

Ми вже писали, що в українських пенсіонерів у Німеччині є можливість отримувати пенсійні виплати. Грошове забезпечення можна оформити, якщо виконані наступні умови:

  • легальне проживання на території держави, навіть зі статусом біженця;
  • є пенсійний вік згідно з німецьким законодавством;
  • є офіційну роботу і страховку;
  • сплачуються внески до Пенсійного фонду не менше п'яти років.

Отже, українці, які вперше виїхали за кордон після початку повномасштабної війни, не матимуть німецьку пенсію, оскільки їм не вистачить трудового стажу, заробленого там. Зауважимо, що пенсійний вік також відрізняється від встановленого в Україні, оскільки підвищується кожного року в розрахунку по два місяці на рік.

Раніше ми розповідали, яку роботу пропонують українцям у Польщі. Також ми писали, що зміниться для українців у Шотландії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.