Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці за кордоном – як отримати паспорт в іншій країні

Якщо ви зіткнулися з ситуацією, коли вашій дитині необхідний такий документ, то варто знати кілька моментів

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Треба мати важливі документи

Фото: pexels. Колаж: Pro Гроші

Наразі чимало українців закордоном, а тому варто бути готовим до такого, що може закінчитися термін дії вашого паспорта, коли ви в іншій країні. А тому треба знати, як правильно діяти у такій ситуації.

Про це розповідає юрист Єлизавета Мазур.

Чи існує процедура продовження паспорта

"Таке питання стосовно дії паспорта часто задають наші клієнти. На жаль, на сьогодні подібна опція відсутня. Це значить, що по закінченню паспорта ID потрібно подавати документи на виготовлення нового паспорта. Якщо у паперовий паспорт не вклеєне фото у 25 чи 45 років, то за кордоном не пропонується можливостей, аби його продовжити", – каже експерт.

Виходить, якщо людина хоче розв'язати це питання саме в країні свого перебування, то, за словами спікера, здебільшого вона обирає варіант виготовлення нового паспорта.

Які документи потрібно подати для виготовлення паспорта

Основним документом є свідоцтво про народження. Якщо йдеться про дорослу людину, то тут також необхідна довідка про ІПН. Що стосується дітей, народжених від громадянина чи громадянки іншої держави, то вам знадобиться відповідна довідка, яка підтверджує громадянство дитини.

Якщо довідки немає, то спочатку її потрібно оформити, адже лише з нею можна буде отримати внутрішній паспорт громадянина України.

"За такою довідкою потрібно звернутися до консульської установи або до Державної міграційної служби, якщо ви хочете її виготовити під час приїзду на Батьківщину", – говорить експерт.

Як отримують перший паспорт

Якщо ви зіткнулися з ситуацією, коли вашій дитині необхідний перший паспорт громадянина України (у 14 років), то тут важливо знати про те, що його оформлення передбачає особисту присутність громадянина в супроводі одного з батьків чи опікунів.

Виходить, що оформити паспорт лише за довіреністю у такому випадку неможливо.

Що потрібно знати про військово-обліковий документ для чоловіків

"Військовий облік чоловіків та постійні зміни відповідного законодавства мотивують фахівців тримати руку на пульсі правових оновлень", – каже експерт.

Тобто, станом на зараз для оформлення внутрішнього паспорта дорослих чоловіків військово-обліковий документ не є обов’язковим. Однак все може змінитися, а тому важливо уточнювати актуальну інформацію стосовно таких питань на момент звернення вже у юриста.

Раніше ми писали, які зміни, щодо українських біженців, запроваджує Німеччина, а також до яких країн виїжджають українці, які рятуються від війни.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.