Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Одна з країн ЄС продовжила тимчасовий захист для українців – кому пощастило

Наразі там знаходиться близько 1 000 українських біженців, які прибули з початку повномасштабної війни

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Деякі українці повертаються додому

Фото: УНІАН, pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські біженці в одній із країн зможуть отримувати тимчасовий захист ще довше. Це стосується тих наших громадян, які живуть в Люксембурзі. Там продовжили таку допомогу до 4 березня 2025 року.

Про це повідомляє luxtimes.lu.

Сьогодні у цій країні проживають понад 4 200 людей, які користуються тимчасовим захистом. Вони знайшли роботу та не живуть у державних притулках, а тому мають повне право подати заяву на проживання в Люксембурзі.

А от українських біженців там 1 000. Усі вони прибули до країни з початку повномасштабної війни. Однак наразі невідомо, скільки з них повернулися в Україну чи навіть виїхали в інші країни.

"Ситуація залишається нестабільною, і рішення повернутися є глибоко особистим, на яке впливають фактори безпеки, родинні зв’язки та економічна ситуація в Україні. Багато людей часто їдуть на короткий час в Україну, але через ситуацію з безпекою вони, як правило, повертаються до Люксембургу", – розповів президент асоціації LUkraine Ніколас Жаров.

У більшості випадків біженці вимушені повернутися додому, адже в новій країні не мають роботи чи житла. Найбільше проблем виникає саме з пошуком житла, адже здебільшого сім’ям біженців з одним годувальником часто відмовляють приватні орендодавці.

У грудні в уряді іноземної країни заявляли, що притулки для біженців у Люксембурзі вже повністю заповнені. А переважна більшість комун або не мають місць, або можуть розмістити лише кількох нових людей.

Отримати німецьке громадянство буде набагато простіше

Нещодавно німецький парламент дозволив іноземцям, які на законних підставах проживають в країні, отримувати громадянство за спрощеною процедурою. Дехто з українських біженців теж зможе скористатися змінами.

Ключова зміна – з восьми до п'яти років скоротився строк проживання у Німеччині для того, щоби отримати право на набуття громадянства. А в разі "особливих інтеграційних досягнень" натуралізація можлива навіть через три роки. У такий спосіб влада Німеччини хоче перетворити країну у більш привабливу для іноземців.

Норвегія обіцяє по 1,5 тисячі євро українцям, якщо ті поїдуть

Тобто, ці гроші можна отримати, якщо ви гарантуєте державі, що точно поїдете з цієї країни.

"Щоби отримати фінансову підтримку, потрібно надіслати документи, які засвідчать, що ви інформували про свій від'їзд з Норвегії", – зазначали у місцевому Директораті в справах іноземців.

Гроші ви отримаєте на норвезький банківський рахунок. Але влада Норвегії обіцяє, що силоміць ніхто виганяти українців не буде. Вирішувати те, чи їхати, чи ні, люди будуть самостійно.

Раніше ми розповідали, на які виплати можуть розраховувати біженці після повернення до України. Також ми писали, яку грошову допомогу отримують громадяни України за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.