Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

За кордоном хочуть розширити підтримку українців: що вони зможуть отримати

Якщо зміни запровадять, українські біженці зможуть отримати доступ до широкого спектру послуг

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям у Швеції можуть збільшити фінансові виплати

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Швеція приймає українців і надає тимчасовий захист з початку повномасштабної війни. Відтоді систему підтримки не змінювали, а розмір виплат не переглядали. Але тепер уряд хоче забезпечити біженців доступом до номеру соціального страхування, що дозволить їм отримувати більше послуг.

Про це йдеться у виданні TV4.

Українці з тимчасовим захистом отримують координаційний номер (samordningsnummer), але він має багато обмежень – від медичних до банківських. Наприклад, не передбачає використання Bank-ID для оплати рахунків, оформлення документів, здійснення онлайн-покупок, купівлі квитків тощо. Плюс неможливо скористатися широким спектром медичної допомоги та навіть здати іспит на водіння.

Враховуючи проблеми з забезпеченням нормального життя у Швеції, уряд розробив законопроєкт про зняття заборони для українців реєструвати номер соціального страхування. Наразі документ планують винести на обговорення, а в разі ухвалення зміни наберуть чинності восени 2024 року.

"Це означає, що біженці матимуть зовсім інший доступ до шведської системи охорони здоров’я, можливість отримати BankID, а також право на значно вищу підтримку", – заявила міністрка міграції Марія Мальмер Стенергард.

Що стосується фінансової підтримки, то Швецію дійсно критикують за низький рівень виплат. Українці можуть розраховувати приблизно на 6 євро в день, або 180 євро на місяць. Зважаючи на шалену інфляцію це дуже маленька сума, з якою важко вижити, особливо людям без роботи. Після затвердження законопроєкту добова норма збільшиться до 27 євро, тобто виплата в місяць становитиме приблизно 818 євро.

Нововведення працюватиме не для всіх. Номер соціального страхування видаватимуть тим біженцям, які прожили у Швеції мінімум рік і планують залишитися довше.

Німеччина готує серйозні обмеження для українців

Раніше ми розповідали, що влітку поточного року Німеччина введе для біженців з України кілька обмежень стосовно використання соціальної допомоги. Йдеться про такі нові правила:

  • переказувати кошти родичам з платіжної картки, на яку нараховують державну підтримку, буде заборонено;
  • картка з виплатами не працюватиме для оплати товарів і послуг за кордоном;
  • з рахунку дозволять знімати обмежену суму готівки (мінімальні та максимальні ліміти самостійно визначить кожна федеральна земля);
  • картку анулюють, якщо власник застосує гроші не за цільовим призначенням.

"Фінансові кошти, що надаються відповідно до Закону про допомогу шукачам притулку, призначені для забезпечення потреб існування в Німеччині, а не фінансування сімей на батьківщині", – прокоментував потенційні зміни прем'єр-міністр Нижньої Саксонії Штефан Вайль.

Відомо, що вже 14 із 16 федеральних земель Німеччини домовилися про створення єдиної соціальної платіжної картки, яка призначатиметься для зарахування фінансової допомоги біженцям із України.

Раніше сайт Pro Гроші писав, хто з українців у Литві може розраховувати на 3 тисячі євро допомоги. Також ми повідомляли, що українців за кордоном хочуть позбавити виплат і розповідали, що запропонував Зеленський уряду ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.