Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Україні змінилися правила надання відпусток: що варто знати працівникам

Розповідаємо, які зміни щодо надання та використання відпусток набули чинності 24 грудня 2023 року

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Як піти у відпустку під час воєнного стану

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

З огляду на реалії воєнного стану, влада України внесла ряд змін до трудового кодексу, а 24 грудня вони набули чинності. Зокрема було збільшено тривалість відпусток, але без збереження зарплатні, а також мобілізовані отримали право на компенсацію за не використані дні відпустки.

Про те, як змінились правила надання та використання відпусток, повідомляє РБК-Україна.

До змін, які набули чинності 24 грудня, трудовим кодексом було передбачено, що на період воєнного стану тривалість основної відпустки не може перевищувати 24 дні на рік.

Однак, є громадяни, які мають право на довшу відпустку. Таким людям роботодавець міг відмовити в ній та надати невикористані дні або компенсувати їх фінансово після завершення воєнного стану.

Тепер, дні понаднормової відпустки (понад 24 дні), може надати після завершення воєнного стану, але без збереження зарплатні. За виключенням:

  • педагогічних, науково-педагогічних та наукових працівників;
  • керівних працівників закладів освіти, навчальних підрозділів інших закладів.

Також роботодавці можуть відмовляти працівникам у щорічній або будь-якій іншій відпустці, які залучені до виконання мобілізаційного завдання або виробництва товарів оборонного призначення. Як і раніше, такі правила діятимуть і для працівників підприємств критичної інфраструктури.

Якою тепер буде відпустка за власний рахунок

Також збільшили тривалість відпустки без збереження заробітної плати через сімейні обставини та з інших причин. Тепер такий вид відпусток може тривати 30 днів на рік, а не 15 як раніше.

Окрім того, під час дії воєнного стану, особа може піти у відпустку за власний рахунок без обмежень по строку у випадку виникнення надзвичайної ситуації. Перебування у таких видах відпусток не зараховується до стажу роботи, що дає право на щорічну основну відпустку, а їх тривалість визначається угодою з роботодавцем.

Мобілізованим після оголошення воєнного стану тепер виплачуватимуть грошову компенсацію за невикористані дні щорічної відпустки та додаткової відпустки. Заяву про відповідну компенсацію потрібно подати не пізніше останнього дня місяця, в якому працівника призвали на військову службу.

Після звільнення з військової служби у зв'язку із закінченням особливого періоду або оголошенням демобілізації громадяни мають право на відпустку за власний рахунок тривалістю 60 днів. При цьому, період перебування у такій відпустці включається до страхового стажу.

Раніше ми писали, як відпустка по догляду за дитиною впливає на стаж громадянина, а також чому демобілізацію хочуть замінити відпустками.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.