Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Відпрацьовувати не обов'язково: як докупити трудовий стаж в Україні

Розповідаємо, як вийти на пенсію українцям, яким не вистачає декілька років страхового стажу

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Як докупити роки стажу

Фото: УНІАН, Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Для виходу на пенсію в 60, громадянам України необхідно мати щонайменше 30 років трудового стажу. Однак, для цього інколи людям не вистачає декілька років, а тому необхідний стаж можна офіційно докупити.

Про те, як докупити страховий стаж в Україні, повідомили в Головному управлінні ДПС в Івано-Франківській області.

Страховий стаж — це період роботи працівника, за який його роботодавець або він сам сплачував страхові внески до Пенсійного фонду, в розмірі не менше 22% від мінімальної заробітної плати. Минулого року Верховна Рада прийняла законопроєкт, який дещо спростив механізм купівлі страхового стажу.

Відповідно до законопроєкту № 7649 "Про внесення змін до деяких законів України щодо спрощення механізму участі у загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванні", страховий стаж, якого не вистачає для виходу на пенсію, можуть докупити треті особи. Важливою умовою для цього є те, що дані про цю особу повинні бути в інформаційній базі системи персоніфікованого обліку.

Яка вартість додаткового страхового стажу в Україні

Вартість одного року страхового стажу напряму залежить від мінімального розміру єдиного соціального внеску, а він — від мінімальної зарплати. У 2023 році розмір мінімалки становить 6 700 гривень, а ЄСВ в такому разі — 1 474 грн. Для того, щоб розрахувати страховий стаж потрібно:

  • страховий внесок ЄСВ треба помножити на коефіцієнт вартості компенсації та на кількість місяців, яких не вистачає;
  • за один рік пенсії коефіцієнт — 2, за два роки — 1,8, за три — 1,6 тощо;
  • мінімальний розмір внеску за 1 місяць страхового стажу за договором про добровільну участь в купівлі страхового стажу становить: з 1 січня — 2 860 гривень та 2 948 гривень з 1 жовтня.

Відповідно, якщо додати отримані розрахунки, за рік додаткового стажу потрібно буде заплатити 34 320 або 35 376 гривень, а якщо для виходу на пенсію не вистачає три роки, то покупка стажу вам обійдеться приблизно в 100 тис. гривень.

Виплату ЄСВ можна проводити щомісячно або одним платежем, при чому в другому варіанті — виплата здійснюється протягом 10 днів із моменту підписання договору, а сума стажу буде помножено на коефіцієнт 2. А якщо укласти договір на один рік, то розмір внеску становитиме 1 430 гривень на місяць.

Раніше ми писали, як розраховується пенсія для людей які продовжують працювати після призначення виплати за віком, а також чи можуть громадяни, які працюють за кордоном, розраховувати на пенсію в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.