Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Втратити пенсію через помилку: як записи в трудовій можуть вплинути на призначення виплат

Розповідаємо, чому не можна припускатись помилок при заповненні трудової книжки та як вони можуть вплинути на пенсійні виплати

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Чому важливо правильно заповнювати трудову

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Допущені помилки під час заповнення трудової книжки можуть мати серйозні наслідки, вони можуть привести до втрати частини страхового стажу, що відповідно вплине на розмір пенсії або навіть можуть стати причиною відмови в її призначенні.

Про те, чому важливо правильно заповнювати трудову книжку, розповідає сайт "На Пенсії".

Важливо пам'ятати, що після 1 січня 2004 року розмір стажу підтверджується даними про сплату страхових внесків. Але стаж отриманий до цієї дати можна підтвердити лише записами в трудовій книжці та іншими паперовими документами. Саме тому, допущені помилки в таких документах можуть стати причиною втрати частини стажу.

Щоб уникнути подібних ситуацій, варто перевірити в трудовій книжці правильність таких записів:

  • має бути повний запис про зміну назви підприємства або про реорганізацію, якщо такі зміни відбувалися;
  • при зміні прізвища важливо вказати назву документа, згідно з яким відбувається зміна, а також вказати, ким і коли він виданий;
  • у трудовій не має бути "дописів" іншим чорнилом до попередніх записів про прийняття або звільнення. Такий "допис" важливо правильно оформити окремим записом. Запис має бути завірений належним чином – "доданій інформації вірити", печатка та підпис уповноваженої особи;
  • при прийнятті на роботу має бути відповідний запис: дата, назва посади, назва організації або підприємства, номер і дата наказу, підпис керівника та його прізвище (ПІБ), печатка.

Право виправляти допущені помилки в записах трудової книжки мають право лише роботодавці, які допустили такі неточності.

Як не загубити відомості про набутий стаж

"З 2021 року в Україні існує таке поняття, як електронна трудова книжка. Щоб в Пенсійному фонді заздалегідь був весь стаж людини не тільки за періоди роботи після 1 січня 2004 року, а і до вказаної дати, роботодавці надсилають до Пенсійного фонду скановані копії трудових книжок своїх працівників", — йдеться у статті.

Тому, якщо особа офіційно не працює, вона може самостійно завантажити сканкопії своїх паперових документів про стаж на портал електронних послуг Пенсійного фонду України. Але слід розуміти, що рішення про зарахування стажу на основі відсканованих та паперових документів приймає не комп'ютер, а працівник Пенсійного фонду.

Це означає, що зараховувати стаж чи ні залежатиме від того яким чином зроблено записи та наскільки прискіпливим буде конкретний фахівець ПФУ. Однак, будь-яке рішення державного органу завжди можна оскаржити у вищій інстанції або в суді.

Раніше ми писали, як записатись на візит до фахівця Пенсійного фонду, а також як оформити пенсійні виплати за кордоном.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.