Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Як не можна святкувати Новий рік під час воєнного стану: список всіх заборон

Розповідаємо, про які заборони на новорічні свята потрібно знати кожному українцю, аби уникнути штрафів

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Які заборони діють в Україні під час війни

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

В Україні діятимуть деякі заборони під час новорічних свят. Правил потрібно дотримуватися усім без винятку громадянам, оскільки за порушення деяких з них передбачені чималі штрафи.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, чого не варто робити українцям у новорічну ніч.

Покарання за використання феєрверків у воєнний час

Використання піротехніки під час воєнного стану може призвести до покарання за допомогою штрафів, виправних робіт або позбавлення волі, залежно від додаткових обставин.

Якщо вчинити порушення під дією алкогольного чи наркотичного сп'яніння — це вважатиметься обтяжливою обставиною, тобто українців покарають ще суворіше.

Штрафи за салюти під час війни: які покарання загрожують українцям

  • в рамках статті 164 КУпАП (порушення порядку провадження господарської діяльності) — штраф від 17 тисяч до 34 тисяч гривень;
  • згідно статті 182 КУпАП (порушення вимог щодо захисту населення від шкідливого впливу шуму чи правил дотримання тиші в населених пунктах і громадських місцях) — штраф від 85 до 255 гривень, для посадовців та підприємств — від 255 до 510 гривень;
  • стаття 195-6 КУпАП (порушення порядку виробництва, зберігання, перевезення, торгівлі та використання піротехнічних засобів) передбачає штрафи у розмірі від 1 020 до 1,7 тисячі гривень та конфіскацію піротехнічних засобів;
  • штрафи від 17 тисяч до 34 тисяч гривень передбачені у статті 296 КК України (хуліганство). Також громадянам загрожує арешт терміном на пів року або обмеження волі на термін до п'яти років.

Штрафи за порушення комендантської години

Завдяки депутатам Верховної Ради в Україні 9 грудня 2023 року з'явилася постанова №1019. У цьому документі парламент передбачив адміністративну відповідальність для громадян, які порушуватимуть комендантську годину під час воєнного стану.

Так, за таке порушення громадянам доведеться платити штрафи. Їхній розмір коливається від 8,5 тисячі гривень до 17 тисяч. Якщо ж порушення вчинити повторно, то платити доведеться ще більше, оскільки сума штрафу збільшується вдвічі. подвоюється.

Для бізнесу штрафи передбачені в розмірі від 51 до 102 тисяч гривень. Якщо порушення зафіксують повторно протягом року, штраф становитиме від 170 до 340 тисяч гривень.

Обмеження на Новий рік: про що варто знати кожному українцю

На свята в українських містах не можна проводити масові святкові заходи через воєнний стан. Також громадянам потрібно пам'ятати, що комендантську годину у святковий період скасовувати теж не будуть, тому людям забороняється:

  • перебувати на вулицях:
  • у громадських місцях;
  • користуватися транспортом.

У переважній більшості міст комендантська година діє з опівночі та до п'ятої ранку.

Раніше ми розповідали, де українцям ліпше не купувати червону ікру. Також ми писали, які новорічні продукти вигідно купувати у супермаркетах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.