Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Заощаджувати пенсію не варто? Чому українці можуть залишитися без виплат

Розповідаємо, чому пенсіонерам можуть припинити нараховувати виплати та як цього уникнути

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нарахування пенсій можуть призупинити

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Пенсії в Україні нараховують на банківську карту або виплачують через Укрпошту. Громадян, які отримують виплати на карту, закликають витрачати хоча б частину отриманих грошей або переводити їх у готівку.

Про те, чому не варто накопичувати свою пенсію на банківській картці, розповіла перша заступниця міністра соціальної політики Дар’я Марчак в ефірі телемарафону.

Річ у тому, що пенсійні виплати можуть бути заблоковані, якщо за рахунком, на який вони надходять, шість місяців не проводяться ніякі операції.

"Ми не знаємо, що з цією людиною могло статися, і щоб гроші платників ЄСВ не сплачувалися в такий спосіб, що вони просто лежать і не використовуються ніким, ще кілька років тому було запроваджено цей механізм", — повідомила перша заступниця міністра соціальної політики.

За її словами, механізм припинення нарахування пенсій не новий та чітко прописаний в законах України. Міністерство соціальної політики має намір спростити цю процедуру, адаптувавши її до потреб українців, які тимчасово проживають за кордоном або в прифронтовій зоні.

Дар’я Марчак запевнила, що призупинення виплат не означає позбавлення пенсії, виплати зберігаються на рахунках Пенсійного фонду та можуть бути відновлені, якщо пенсіонер пройде фізичну ідентифікацію.

Що потрібно для ідентифікації в Пенсійному фонді

Якщо громадянин не має можливості прийти до Пенсійного фонду, він може пройти фізичну ідентифікацію онлайн, а українці, які перебувають за кордоном, можуть це зробити звернувшись в українське консульство. Онлайн ідентифікацію можна пройти:

  • надіславши лист до Пенсійного фонду;
  • пройти ідентифікацію в електронному кабінеті ПФУ з "ДіяПідпис";
  • зв’язатися зі співробітником ПФУ по відеозв’язку.

За словами чиновниці, ведеться велика робота для того, щоб громадяни України, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, мали можливість отримувати свої пенсії. Вона підкреслила, що була змінена механіка, за якою відбувались виплати.

"Станом на зараз цей термін для тих людей, які отримували пенсії на тимчасово окупованих з 24 лютого 2022 року територіях, поки що не є актуальним. Якщо стане актуальним, будемо вирішувати", — сказала Дар’я Марчак.

Пенсіонерам, які отримували свої виплати через Укрпошту почали нараховувати пенсії на банківські картки, щоб вони могли скористатися будь-якою можливістю отримати гроші. Слід зазначити, що навіть якщо громадянин не може зняти пенсію з картки або отримати через Укрпошту, вона буде продовжувати накопичуватись протягом трьох років.

Раніше ми писали, як пенсіонери на окупованих територіях можуть отримати свої виплати, а також як самостійно розрахувати розмір своєї пенсії.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.