Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Збитки вражають: скільки грошей втратить Україна від тотальної блокади кордону поляками

Якщо поляки вдадуться до повної блокади усіх пунктів пропуску вздовж українського кордону, економіка нашої держави зазнає відчутних збитків

Фото: Скріншот. Колаж: Pro Гроші

Український бюджет недоотримає понад 7 мільярдів гривень через блокаду кордону

Фото: Скріншот. Колаж: Pro Гроші

Повна блокада українського кордону, яку обіцяють влаштувати польські фермери 20 лютого, сильно нашкодить українській економіці. Так, лише до кінця лютого збитки нашої держави становитимуть понад 7 мільярдів гривень.

Про це написав у своєму Telegram-каналі голова комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Так, за його словами, якщо блокада польсько-українського кордону не припиниться до кінця останнього місяця зими, Україна недоотримає 7,7 мільярда гривень надходжень.

"Відповідно митниця план на цю суму недовиконає. Для нас це дуже відчутно, особливо у лютому", - йдеться у повідомленні Гетманцева.

Водночас провідна наукова співробітниця Інституту економічних досліджень та політичних консультацій, експертка з інфраструктури Ірина Коссе розповіла виданню Oboz.ua, якщо під блокадою поляків опиняться не лише автомобільні, а й залізничні пункти пропуску, тоді найбільших збитків отримають:

  • видобувна галузь — залізницею за кордон вивозять залізну та марганцеву руду;
  • виробництво будівельних матеріалів — їх теж активно вивозять за кордон;
  • аграрний сектор.

"30-40% експорту – це все-таки зерно, олія та інші продукти агропереробки", — пояснила вона.

При цьому вона зазначила, що зараз постачати свою продукцію через польську територію українським аграріям вже не так важливо, оскільки запрацював морський коридор. Але блокада кордонів все одно їм заважатиме.

"Спроможність вивезти з кожного пункту пропуску обмежена. Якщо одні закриваються, то це означає, що всі інші їдуть на відкриті й там, відповідно, теж утворюються затори", — підкреслила Коссе.

Блокада кордону: що відомо про масовий страйк фермерів

Польська незалежна профспілка "Солідарність", 13 лютого оголосила, що в рамках 30-денного страйку, який розпочався ще 9 лютого, фермери 20 числа повністю заблокують усі прикордонні переходи між Польщею та Україною.

"Будуть заблоковані не тільки прикордонні переходи, але й вузли зв'язку та під'їзди до перевантажувальних залізничних станцій і морських портів", — йшлося у заяві.

Таким чином поляки хочуть показати своє невдоволення присутністю української агропродукції на польському ринку. Також фермери хочуть змусити Європейський Союз скасувати деякі стандарти щодо захисту навколишнього середовища.

Раніше ми розповідали, чи користуватимуться українці в Польщі тимчасовим захистом у 2024 році. Також ми розповідали, що ПриватБанк яку нову послугу для українців у Польщі запустив ПриватБанк.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.