Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деякі українці можуть отримати 1,5 млн гривень – яка програма допомоги стартувала

За 2 роки повномасштабної війни Український ветеранський фонд підтримав 573 бізнеси, виділивши переможцям майже 300 млн гривень

Фото: Міноборони, Pixabay, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Ветерани війни та члени сімей загиблих захисників можуть отримати гранти на бізнес

Фото: Міноборони, Pixabay, НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні розпочався прийом заявок на участь у програмі фінансування ветеранського бізнесу "Варто почати власну справу". В рамках проєкту переможці можуть отримати до 1,5 млн гривень, аби реалізувати підприємницькі ідеї.

Про це йдеться на сайті Українського ветеранського фонду.

Реєстрація претендентів на виплати триватиме до 18 березня включно. Заявникам необхідно заповнити аплікаційну форму, долучивши до неї відповідні документи, та відправити організаторам програми через CRM систему за посиланням.

В участі можуть відмовити за результатами технічного відбору, який триває орієнтовно до п’яти робочих днів. Причинами негативної відповіді бувають:

  • неповнота аплікаційного пакета;
  • неналежне заповнення документів;
  • подання недостовірної інформації;
  • відправка заявки після закінчення встановленого строку.

Втім українці мають можливість виправити документацію та заново надіслати аплікаційну форму протягом п’яти днів після отримання повідомлення про відмову.

Переможцям проєкту виділять гранти на суму від 500 000 до 1,5 млн гривень на запуск і розвиток власної справи. Участь відкрита для таких категорій осіб:

  • ветеранів війни, членів сімей загиблих (померлих) ветеранів і захисників України, офіційно зареєстрованих фізичними особами-підприємцями;
  • дружини або чоловіка ветерана з відкритим ФОП, якщо бізнес спрямований на реінтеграцію до активного суспільного життя та відновлення психічного/фізичного здоров’я ветеранів війни;
  • юридичних осіб, які отримали реєстрацію не пізніше ніж за рік до подання заявки, та засновниками яких є ветерани, родичі загиблих ветеранів і захисників.

Оскільки програма реалізується в конкурсному форматі, то учасникам необхідно захищати свої ідеї перед експертною радою, яка також надасть підтримку з питань реалізації чи обсягів фінансування бізнес-проєктів.

Що українцям потрібно знати про гранти

Раніше ми розповідали, що існують певні правила використання грантових коштів. Підприємці мають право на власний розсуд розпоряджатися фінансами, але з обмеженнями. Відповідно до пункту 5 "Порядку надання мікрогрантів на створення або розвиток власного бізнесу" гроші підлягають витратам на:

  • купівлю меблів, обладнання, транспортних засобів у комерційних цілях;
  • придбання ліцензійного програмного забезпечення, матеріалів для виробництва, товарів і послуг, які сприятимуть виконанню бізнес-плану;
  • послуги маркетингу та реклами;
  • оплату оренди нежитлового приміщення чи земельної ділянки, а також робочого обладнання;
  • лізинг виробничого спорядження.

Водночас суворо заборонено використовувати грантові кошти, щоб оплачувати роботу співробітників чи виконувати податкові зобов’язання, якщо протилежне не визначено умовами програми фінансування.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українці можуть подати заявку на нову допомогу та розповідав, кому виплатять до 1 млн гривень. Також ми повідомляли, що українські стартапи можуть отримати великі гранти на суму до 50 000 доларів.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.