Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Кібератака на Київстар: хто стоїть за цим та коли відновлять зв'язок

Працівники Служби безпеки України надають допомогу мобільному оператору, аби пришвидшити відновлення зв'язку

Фото: Pexels, Київстар/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Київстар має відновити роботу зв'язку вже 13 грудня

Фото: Pexels, Київстар/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Український оператор мобільного зв'язку "Київстар", за прогнозами Служби безпеки України (СБУ), незабаром активує свої послуги після нещодавньої кібератаки. Сьогодні, 13 грудня, планується відновити фіксований інтернет для домогосподарств, а також запустити мобільний зв'язок та інтернет-послуги. Окрім цих приємних новин для українців, стало відомо, хто стоїть за атакою.

Про це повідомили в пресслужбі СБУ.

У спецслужбі зазначили, що відповідальність за кібератаку, яка призвела до тимчасового припинення роботи Київстару, взяла на себе російська псевдохакерська група. Угруповання є частиною хакерського підрозділу головного управління генштабу збройних сил Росії.

Що повідомили російські хакери


Російське хакерське угруповання "Солнцепек" висунуло серйозні погрози проти мобільного оператора Київстар та інших українських компаній. У заяві, оприлюдненій в Telegram-каналі угруповання, хакери стверджують, що вони вже успішно атакували мобільного оператора та завдали значних збитків у розмірі:

  • 10 тисяч комп'ютерів;
  • понад 4 тисячі серверів.

Крім того, вони "похизувалися" знищенням систем хмарного зберігання даних та резервного копіювання. Хакери запевнили, що їм дісталися особисті дані клієнтів компанії. У своїй заяві хакери також вказали на співпрацю окремих співробітників Київстару, які, за їхніми словами, надали допомогу в здійсненні атаки.

 | Фото: Telegram
 | Фото: Telegram
 | Фото: Telegram
 | Фото: Telegram

Дані, які отримали хакери

Фото: Telegram

Дані, які отримали хакери

Фото: Telegram

Дані, які отримали хакери

Фото: Telegram

Дані, які отримали хакери

Фото: Telegram

Однак, речниця оператора Київстар Ірина Леліченко заперечила інформацію про знищення тисяч комп'ютерів та викрадення даних.

"Київстар з усією відповідальністю заявляє, що персональні дані абонентів у безпеці. Інформація ворожих Telegram-каналів про нібито знищення "комп'ютерів і серверів" Київстар – також не відповідає дійсності", – заявила Ірина Леліченко.

Зазначено, що однією з основних мотивацій атаки на Київстар стала обслуговування компанією зв'язку Збройних Сил України, державних органів та інших силових структур. "Солнцепек" стверджує, що їхня діяльність не закінчилася і вони готують атаки на інші компанії.

Що не працювало під час атаки на Київстар


Унаслідок масштабної кібератаки, яка призвела до відключення мережі Київстар 12 грудня, українці стикаються з серйозними проблемами, а саме:

  • не могли здійснювати оплату безготівковими засобами;
  • в різних регіонах України відбулися перебої у вуличному освітленні;
  • відбулися збої в роботі ПриватБанку.

Представники ПриватБанку повідомили, що через кібератаку на мобільного оператора, деякі термінали та банкомати не працювали. Тому, українці не могли здійснювати певні банківські операції.

Раніше ми повідомляли, коли абоненти Київстару знову зможуть дзвонити. Також ми писали, що для абонентів Київстару став недоступним нацроумінг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.