Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

У Київстарі підрахували збитки від хакерської атаки: скільки мільйонів втратила компанія

Мобільний оператор Київстар озвучив суму збитків, яку російські хакери завдали компанії, організувавши хакерську атаку у грудні 2023 року

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Збитки мобільного оператора Київстар внаслідок масштабної кібератаки, яка трапилася наприкінці 2023 року, за попередніми даними оцінюються у 100 мільйонів доларів.

Відповідна інформація оприлюднена на сайті материнської компанії Veon.

Зазначається, що витрати на ліквідацію аварії, заміну пошкодженого обладнання чи оплату послуг зовнішніх консультантів і партнерів не вплинуть на консолідовані результати групи. Водночас Київстару після кібератаки довелося запускати програму компенсацій своїм клієнтам, тож очікується, що доходи компанії зменшаться на кілька мільярдів гривень.

"Компанія очікує, що втрата доходу від заходів щодо підвищення лояльності клієнтів, яких вжив Київстар для компенсації незручностей, спричинених збоями, становитиме майже 3,6 мільярда гривень (або 95 мільйонів гривень)", – йдеться в повідомленні.

Хакерська атака на Київстар: що сталося

Вранці 12 грудня абоненти найбільшого українського мобільного оператора залишилися без мобільного зв'язку та інтернету. Збій стався через то, що Київстар зазнав масштабної кібератаки, відповідальність за яку взяло на себе російське хакерське угруповання "Солнцепек". Через дії зловмисників зупинилася робота:

  • 10 тисяч комп'ютерів;
  • понад 4 тисячі серверів.

Хакери також заявили, що викрали особисті дані користувачів та знищили систему хмарного сховища. Але у Київстарі це заперечили.

"Солнцепек" пов'язують з головним управлінням генштабу збройних сил Росії. У Telegram-каналі представники угрупування погрожують продовжити атаки на інші українські компанії.

Безплатні послуги від Київстар

21 грудня мобільний оператор заявив, що запроваджує компенсаційну програму для клієнтів, які втратили доступ до мобільних послуг через кібератаку.Так, не сплачувати за послуги дозволили:

  • клієнтам передплати, контракту і користувачів послуги "Домашній Інтернет" з 22 грудня по 21 січня;
  • бізнес-клієнтам на послуги мобільного та фіксованого зв'язку з 1 по 31 січня;
  • користувачам "Домашнього Інтернету" та "ВСЕ РАЗОМ" з 1 по 31 січня.

Цими послугами клієнти могли користуватися безплатно впродовж місяця.

Раніше ми розповідали, чи платитимуть українці більше за мобільний зв'язок у 2024 році. Також ми пояснювали, як платити за послуги Vodafone раз на рік.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.