Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Укрпошта введе в обіг марки з гербами: який мають вигляд і скільки коштують (фото)

Випуск аркуша з поштовими марками перенесли з 2022 року через початок повномасштабного вторгнення Росії в Україну

Фото: УНІАН, Укрпошта/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Укрпошта випустить новий марковий аркуш з гербами

Фото: УНІАН, Укрпошта/Facebook. Колаж: Pro Гроші

22 січня Укрпошта введе в обіг для використання поштові марки у спеціальному аркуші №38 під назвою "Герби міст, селищ та сіл України". Це дев’ятий випуск стандартної філателістичної продукції, яка з’являлася на світ із 2017 по 2022 роки. Він містить зображення різних населених пунктів з усіх куточків України.

Про це повідомила пресслужба Укрпошти на офіційному сайті.

Філбюлетень складається з 19-ти стандартних марок і двох купонів. Вони об’єднанні тематикою – це герби десяти міст, п’яти селищ і чотирьох сіл України. Плюс дев’ятий випуск має на меті показати, що навіть тимчасово окуповані території входять у склад держави і скоро повернуться під керівництво влади. Наприклад, є марка з гербом м. Єнакієве, що перебуває у ворожій окупації з 2014 року.

Поштовий аркуш з марками різних населених пунктів України
Поштовий аркуш з марками різних населених пунктів України
Фото: Укрпошта

Всі герби в серії подані за єдиною системою:

  • щити заокругленої форми;
  • декоративні картуші;
  • геральдичні корони, які вказують на статус населеного пункту.

Так, срібна корона у вигляді мурованої вежі з трьома мерлонами належить містам і селищам. Червона корона означає села, які колись були містами, але з часом втратили цей статус. А золотий вінець з п’яти пшеничних колосків належить селам, у яких ніколи не було міських прав.

Всі марки мають різний номінал, а саме Н (0,50 грн), T (15 грн), M (30 грн), L (15 грн), F (30 грн), X (60 грн), P (5 доларів), D (15 грн).

Тираж аркуша становить 37 500 примірників, з яких 13 500 є неперфорованими. Вони призначені для комплектації у сувенірні буклети, забезпечення власників філателістичних абонементів, розміщення у книзі, заохочення активістів філателістичного руху.

Вартість звичайного аркуша становить 347 грн плюс 5 доларів. А ціна неперфорованого в пронумерованому буклеті – 780 грн. Щоб зарезервувати собі продукцію, необхідно відвідати інтернет-магазин Укрпошти.

Буклет із неперфорованим марковим аркушем
Буклет із неперфорованим марковим аркушем
Фото: Укрпошта

Остання марка 2023 року

Минулого року поштовий оператор завершив колекцію випуском марки "Українські колядки в Києво-Печерській лаврі". Сюжет присвятили річниці першої різдвяної літургії в Успенському соборі, яку провела Православна Церква.

Блок складається із блокнота, конверта і художньої картки. Тираж випуску становить 140 000 екземплярів, ціна – 128 грн. Він доступний для купівлі онлайн та у відділеннях Укрпошти по всій Україні.

Дизайн містить елементи іконостасу Успенського собору, зображення колядників з восьмикутною зіркою та традиційного вертепу. По обидва боки іконостасу розташувалися Преподобні Антоній і Феодосій Печерські – саме вони заснували Києво-Печерську лавру. До речі, останній святковий випуск створив художник Миколай Кочубей, який є автором відомої різдвяної марки "Щедрик. Carol of the Bells".

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в Україні з'явиться нововведення для пенсіонерів і розповідав, що дозволять робити на Укрпошті. Також ми повідомляли, як Укрпошта почала доставляти посилки у Україну вперше за понад 20 років.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.