Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Внесок, який важко переоцінити: скільки коштів віддали для ЗСУ великі компанії

Вторгнення Росії в Україну розділило життя на "до" та "після", зачепивши всі сфери бізнесу без винятку

Фото: Епіцентр/Facebook, okko.ua. Колаж: Pro Гроші

Українські компанії, як Епіцентр, ОККО, Нова пошта тощо, донатять мільярди на армію

Фото: Епіцентр/Facebook, okko.ua. Колаж: Pro Гроші

24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабну війну з Україною. Нашій армії вдалося відбити перші атаки, змусити ворогів тікати, повернути з-під окупації чимало населених пунктів, тримати оборону протягом двох довгих років. Таких результатів могло не з’явитися без фінансової підтримки цивільних і допомоги приватних компаній, які невтомно продовжують донатити на потреби ЗСУ.

Які суми надійшли від підприємців з моменту повномасштабного вторгнення, розповіло видання NV Бізнес.

Журналісти надіслали запити 80 найбільшим українським компаніям із проханням дати інформацію про суми коштів, виділених на потреби армії з 24 лютого 2022 року. Відповіді отримали тільки від 52 підприємств, які належать до різноманітних галузей.

З’ясувалося, що сумарний розмір донатів від приватних компаній за два роки війни становить орієнтовно 48 млрд гривень. У першу п’ятірку за сумами грошових надходжень входять такі представники українського бізнесу:

  • група System Capital Management Ріната Ахметова – 7,6 млрд гривень;
  • компанії та фонди Віктора Пінчука – 5,77 млрд гривень;
  • Фонд Петра Порошенка – понад 4 млрд гривень;
  • Нова Пошта – 2,75 млрд гривень;
  • Смарт-Холдинг (Метінвест, Smart Energy, Enwell Energy) – понад 2 млрд гривень.

Серед відомих переважній більшості українців назв у списку також Kernel (2,038 млрд гривень), Епіцентр (2 млрд гривень), Київстар (1,8 млрд гривень), Vodafone (1,7 млрд гривень), АТБ (1,5 млрд гривень), ОККО (1,4 млрд гривень) та інші.

Витрати українського бізнесу на підтримку армії
Витрати українського бізнесу на підтримку армії
Фото: NV Бізнес

Бізнес із самого початку повномасштабної війни об’єднав зусилля, зосереджуючись на допомозі військовим і постраждалим цивільним. Компанії перейшли в особливий режим роботи, налагодивши постачання продуктів харчування, одягу, засобів гігієни, навіть транспорту і стратегічно важливої техніки.

В Україні побільшало мільйонерів

Раніше ми розповідали, що завершилася деклараційна кампанія за 2023 рік. Результати виявилися цікавими: на 16% збільшилася кількість декларацій, в яких загальна сума доходу становила понад 1 млн гривень. Виходить, що навіть в умовах війни економіка розвивається та дозволяє громадянам заробляти мільйони. Станом на 2023 рік такі дані вказали 12 374 людини.

"Податкові зобов’язання до сплати в бюджет такими "мільйонерами" визначено у сумі 2 756 млн грн, по військовому збору – 526,5 млн гривень", – прокоментував ситуацію голова Комітету ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.

Подібного результату українці не змогли б досягти без героїзму та мужності наших військових, які продовжують боротися за свободу власної держави. А підмогу їм складають свідомі співвітчизники, які не забувають про важливість фінансової підтримки армії.

Раніше сайт Pro Гроші писав, кого вважають найбагатшою людиною в історії України. Також ми повідомляли, хто зняв серіал про перші дні війни "Перевізниця" та скільки грошей пішло на виробництво.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.