Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Позаздрить навіть Ілон Маск: кого вважають найбагатшою людиною в історії України

Цю історичну постать знають як відомого мецената і магната, що протягом 49 років правив Київським воєводством

Фото: Unsplash, Острожская академия/Facebook. Коллаж: Pro Гроші

Найбагатший українець отримував по 50 тонн золота щороку

Фото: Unsplash, Острожская академия/Facebook. Коллаж: Pro Гроші

Сьогодні в Україні налічують зовсім небагато мільярдерів, кількість багатіїв відчутно скоротилася після початку повномасштабної війни. Але вони і близько не можуть зрівнятися за рівнем статків із найбагатшою людиною за всю історію України – князем Василем-Костянтином Острозьким.

Деталі розповів історик Олександр Алфьоров в YouTube.

Навіть відома династія американських мільярдерів Рокфеллерів може позаздрити багатству, яким володів син знаменитого князя Костянтина Острозького наприкінці ХVІ століття. Його знають як військового, політичного, культурного та релігійного діяча, а також як одного з найбільш заможних магнатів і меценатів. Саме він заснував Острозьку академію та підніс українську культуру на нечуваний тоді рівень.

"Василь-Костянтин жив у 1526-1608 році. Він був володарем 80 міст, 40 замків, 2 760 сіл. Річний дохід князя становив 19 мільйонів злотих. Тобто понад 50 тонн золота щорічно. Він був власником половини Волинського воєводства", – зауважив історик.

Більша частина коштів надходила у казну українського діяча від оренди мита, а також замкових сіл. Але чоловік був не з тих, хто накопичує багатство через жадність. Чимало статків він витрачав на розвиток освіти, науки та культури, щоб протистояти католицькій та унійній експансії.

Острозька академія, яка існує донині та вважається найстарішою українською науково-освітньою установою, була вмістилищем для найсвітліших умів ХVІ століття. У стінах закладу з’явилася велика бібліотека з передруками, словниками та підручниками, купленими коштом благодійника.

А ще Василь-Костянтин витрачав багатство на реконструкцію історичних пам'яток, через що отримав від історика Михайла Грушевського титул "національного відродження України".

Хто найбільше розбагатів у 2023 році

Раніше ми розповідали про світових мільярдерів, які змогли минулого року максимально збільшити власні статки. Для таких гучних імен як Ілон Маск, Марк Цукерберг, Джефф Безос тощо 2023 рік став напрочуд ефективним з точки зору заробітку. Відомо, що загальний фінансовий приріст десятьох найбагатших людей світу склав 490 млрд доларів.

Рейтинг мільярдерів за сумами примноженого капіталу у 2023 році (млрд доларів)
1
Ілон Маск (Tesla, SpaceX) Ілон Маск (Tesla, SpaceX)
108,4
2
Марк Цукерберг (Facebook) Марк Цукерберг (Facebook)
74,8
3
Джефф Безос (Amazon) Джефф Безос (Amazon)
65
4
Праджого Пангесту (різне) Праджого Пангесту (різне)
47,9
5
Ларрі Пейдж (Google) Ларрі Пейдж (Google)
34,4
6
Амансіо Ортега (Zara) Амансіо Ортега (Zara)
33,2
7
Сергій Брін (Google) Сергій Брін (Google)
33
8
Стів Балмер (Microsoft) Стів Балмер (Microsoft)
32,4
9
Ларрі Еллісон (Oracle) Ларрі Еллісон (Oracle)
30,8
10
Дженсен Хуанг (Nvidia) Дженсен Хуанг (Nvidia)
29,8

Серед американців опинилися індонезійський та іспанський мільярдери, що досить незвично. Здебільшого рейтинг складається з імен, відомих у техноіндустрії. Це очікувані персони, які керують бізнес-гігантами Apple, Microsoft, Tesla, Meta, Amazon тощо. Хоча Амансіо Ортега володіє текстильними брендами, такими як Zara, Bershka, Stradivarius та ін.

Раніше сайт Pro Гроші писав про найбагатші світові династії та розповідав, які родини володіють дивовижними статками. Також ми повідомляли, чому Tesla втратила понад 100 мільярдів доларів і почала повільно "йти на дно".

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.