Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Шахраї перевершили себе: на яку суму аферисти обікрали українців у 2023 році

Під час повномасштабної війни обсяги збитків від аферистів збільшилися в 6 разів і сягнули мільярдів гривень

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Шахраї викрали в українців кілька мільярдів минулого року

Фото: Pexels, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Асоціація "ЄМА" спільно з експертами провела дослідження щодо шахрайських випадків у 2023 році. За результатами річної статистики загальна сума грошових втрат українців склала 3 млрд гривень. А в 2022 році обсяги збитків від аферистів становили 1 млрд гривень.

Про це йшлося на пресконференції "Підсумки платіжного шахрайства у 2023 році в Україні: статистика, тренди".

За останні два роки виросли суми шахрайських транзакцій, хоча відсоток не надто великий. Якщо мова про грошові втрати без участі афериста, то середній розмір збитків – 650 грн. А у випадку соціальної інженерії (коли зловмисник самостійно "веде" свою жертву, дає підказки, обманними способами дізнається персональну інформацію тощо) сума операцій дорівнює 8 500 грн.

"Значно зростає кількість шахрайських операцій. У порівнянні з роками до повномасштабного вторгнення, показник збільшився в 6 разів. В абсолютних цифрах – це понад 3 млрд грн (в попередньому році показник становив понад 1 млрд грн)", – зауважили експерти.

Суми збитків від шахрайства за минулі роки
Суми збитків від шахрайства за минулі роки
Фото: скриншот

Минулого року поліція отримала від громадян 209 382 звернення щодо шахрайських дій. У перелік найбільш поширених схем дослідники внесли:

  • вимагання повної оплати товару в інтернеті до відправки замовлення;
  • дзвінки та повідомлення від імені офіційних джерел (банків, державних установ, благодійних організацій);
  • оголошення про фінансову допомогу в соціальних мережах і месенджерах;
  • фейкові волонтерські збори;
  • пропозиції швидкого онлайн-заробітку.

Українці подали 209 382 заяви про шахрайські дії у 2023 році
Українці подали 209 382 заяви про шахрайські дії у 2023 році
Фото: скриншот

Останню схему назвали "свіжим хітом", адже вона була на піку ефективності восени 2023 року. Людям пропонували легку роботу в інтернеті: лайкати пости, коментувати дописи, переглядати відео, бронювати квитки. За це обіцяли хороший дохід, але за умови внеску власних коштів. Їх нібито мали повертати з наступною зарплатою і відсотками. Звісно, ніяких грошей співробітники не отримували, а шахраї зникали з радарів після заволодіння чужими фінансами.

Також соціальна інженерія включає створення фішингових сайтів, акаунтів і навіть мобільних додатків. Оскільки дизайн дуже схожий на офіційний, користувачі не здогадуються, що передають особисту інформацію злочинцям.

Аферисти наживаються на військових

Ще одна розповсюджена схема під час війни – виманювання коштів із родичів військовослужбовців. Зловмисники користуються горем українців та маніпулюють емоціями, щоб побільше заробити. Наприклад, пропонують сім’ї знайти інформацію про полоненого чи зниклого безвісти захисника. Звісно, за солідну винагороду.

Люди, які втомилися жити в незнанні, погоджуються на будь-які суми, аби дізнатися про долю своїх близьких. Але як тільки кошти опиняються на рахунках шахраїв, вони перестають виходити на зв'язок. Для обманутих українців це подвійна втрата, адже зникають як гроші, так і надія на достовірну інформацію.

Необхідно одразу звертатися до правоохоронних органів, писати заяву про шахрайство та максимально співпрацювати, щоб якнайшвидше знайти винуватців і притягнути до відповідальності.

Раніше сайт Pro Гроші писав, які фрази використовують шахраї під час розмови телефоном. Також ми повідомляли, що банківську картку заблокують миттєво і розповідали, яку нову схему обману вигадали шахраї в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.