Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Банки та обмінники переписали курс: скільки коштує долар після вихідних

Минулого тижня американська валюта дорожчала з кожним днем, але понеділок розпочався зі зниженими показниками

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в банках, обмінниках і на чорному ринку 26 лютого

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Банки, обмінники та чорний ринок переписали актуальний курс долара, зважаючи на розрахунок НБУ. 26 лютого гривня зміцніла на декілька копійок, хоча в період з 19 по 23 лютого невпинно слабшала відносно американської валюти.

Про це свідчать дані, опубліковані на сайті Національного банку України.

Офіційний курс гривні до долара

22 лютого регулятор вкотре встановив історичний максимум, піднявши показник офіційного курсу до 38,62 грн/дол. Він протримався лише один день, після чого НБУ вдався до зниження. Ця тенденція поширилася на початок робочого тижня, тож станом на понеділок, 26 лютого, офіційний курс гривні до долара перебуває на рівні 38,35 грн/дол.

Курс долара в обмінниках і на чорному ринку

Готівковий ринок завжди реагує на рішення Національного банку, тож українці можуть спостерігати копійчані коливання з огляду на коригування офіційного курсу. Обмінники купують американську валюту дешевше, ніж приватні особи, тоді як середня ціна продажу однакова. Станом на 11:30 обмінні пункти пропонують клієнтам такі показники курсу долара:

  • купівля – 38,46 грн/дол.;
  • продаж – 38,60 грн/дол.

На чорному ринку українці можуть продати іноземні банкноти за 38,51 грн/дол., але така вартість не здатна конкурувати з обмінниками, враховуючи потенційні ризики, наприклад, купівлю підробки.

Динаміка курсу долара на готівковому ринку
Динаміка курсу долара на готівковому ринку
Фото: Мінфін

Курс долара в банках

Фінансові установи купують долари ще більш дешевше, ніж приватні особи та обмінні пункти. Найвищі показники встановили Піреус Банк, Полтава-Банк, Європромбанк, Банк Львів, Альтбанк, ОКСІ Банк тощо. Там можна обміняти валюту на гривні за 38,30 грн/дол. і більше. Водночас найнижчий курс продажу – в Кредитвест Банк, Скай Банк, Альянс Банк, OTP Bank, Креді Агріколь Банк та ін.

Станом на 26 лютого середній курс долара в українських банках такий:

  • купівля – 38,15 грн/дол.;
  • продаж – 38,70 грн/дол.

Курс американського долара в банках 26 лютого
Курс американського долара в банках 26 лютого
Фото: Мінфін

Що буде з курсом долара цього тижня

Раніше журналісти сайту Pro Гроші запитували в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, чого чекати від валютного ринку в період з 23 лютого по 3 березня. На думку експерта, висхідний тренд минулого тижня навряд чи продовжиться. Швидше за все, вартість американського долара коливатиметься у визначеному діапазоні.

"Щодо здешевлення долара: він може скинути кілька копійок, може додати, але чогось рішучого, надзвичайного і карколомного не буде", – зазначив економіст.

Плотніков додав, що дорожчання валюти було викликане рішучими діями Національного банку. Деякі експерти вважають різке підвищення показників результатом зміни формули розрахунку офіційного курс гривні до долара.

Що стосується міжнародного фінансування, то затримки надходжень в бюджет не можуть вплинути на валютний ринок, оскільки Україна не перший тиждень живе без допомоги Сполучених Штатів Америки.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара вміє дивувати і розповідав, що відбулося з валютою перед вихідними. Також ми повідомляли, як міжнародна допомога може вплинути на валютний ринок.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.