Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Банки в Україні змінять принципи роботи: яке нововведення запровадить НБУ

У Національному банку України вирішили підвищити рівень внутрішнього контролю банків за фінансовими операціями

Фото: УНІАН, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

НБУ хоче змінити роботу банків

Фото: УНІАН, Ощадбанк. Колаж: Pro Гроші

Українські банки у 2024 році працюватимуть за новими правилами. Йдеться, зокрема, про роботу кас та оновлення захисту приміщень фінансових установ.

Про це йдеться на сайті Національного банку України (НБУ).

Що зміниться

У Нацбанку пропонують встановити системи технологічного відеоконтролю, який відбуватиметься у приміщеннях фінансових установ, де відбуваються касові операції. Камери з'являться у банках та в установах юридичних осіб, які мають ліцензію, яка дозволяє їм виконувати операції з готівкою, тож їхня діяльність пов'язана з оброблення та зберігання готівки.

Зміни, як вважають у НБУ, дозволять підвищити якість як внутрішнього контролю з боку банків та юридичних осіб, так і контролю з боку держрегулятора за проведенням касової роботи. Також Національний банк отримає можливість перевіряти банки щодо дотримання ними вимог законодавства з питань фінансового моніторингу та валютних правил.

Також передбачається, що з'явиться ще низка оновлень. Наприклад:

  • заборона на виконання касових операцій у разі недотримання вимог облаштування системами технологічного відеоконтролю;
  • з'являться вимоги до облаштування приміщень системами технологічного відеоконтролю;
  • відбудеться врегулювання питань щодо порядку надання інспекційній групі Національного банку відеоматеріалів з систем технологічного відеоконтролю в разі їх упровадження.

Планується, що фінансовим установам та юридичним особам нададуть певний перехідний період, аби вони встигли якомога якісніше підготуватися до роботи в нових умовах.

Яку валюту дозволили обмінювати українцям

Громадяни отримали можливість обміняти на гривню білоруські та російські рублі. Робити це можна з 7 лютого і до кінця 2024 року.

Обмін рублів відбуватиметься виключно у безготівковій формі. Кожен клієнт може обміняти російські рублі та білоруські рублі лише один раз.

Зауважимо, що станом на листопад 2023 року за інформацією Національного банку, на рахунках населення у російських рублях була сума, яка дорівнювала 1,9 мільярдам гривень. Водночас білоруських рублів українці тримали значно меншу суму – усього на 2 мільйони гривень.

Раніше ми розповідали, чому рахунки деяких українських блогерів ретельно перевірятимуть банки. Також ми писали, як можна виправити кредитний рейтинг.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.