Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Час міняти долари? Який курс пропонують українцям в обмінниках та на чорному ринку

Історичне підняття офіційного курсу долара викликало несподівану динаміку на валютному ринку України

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На готівковому ринку подешевшав долар

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні на валютному ринку відбулася історична подія. Національний банк вперше встановив курс долара більше ніж 37 гривень. Очікувалося, що це призведе до подорожчання іноземної валюти на готівковому ринку. Однак, у четвер, 14 грудня, спостерігається зовсім інша ситуація.

Про це свідчить дані Національного банку України (НБУ).

Який офіційний курс долара в Україні

Регулятор продовжив дотримуватися своєї стратегії з підвищенням курсу долара. Однак, якщо раніше це відбувалося в межах 10-12 копійок, то зараз від 1 до 4 копійок. Та навіть незначні зміни призвели до того, що вартість іноземної валюти на офіційному рівні зросла до історичного максимуму.

Тож, на 14 грудня Національний банк України встановив курс долара на рівні 37,02 гривень за долар. Це на 4 копійки дорожче, ніж минулого банківського дня.

Що відбулося на готівковому ринку

Попри те, що готівковий ринок доволі чутливий до змін, там не відбулось різке зростання курсу долара. В обмінних пунктах та на чорному ринку навпаки подешевшала іноземна валюта.

Так, в обмінниках середній курс купівлі долара знизився на 4 копійки та становить 37,55 гривні за долар. А ось у курсі продажу американської валюти відбулися більш серйозні зміни. Фінансові установи продають долари на 7 копійок дешевше, а саме за 37,65 гривні за долар.

На чорному ринку приватні особи також встановили новий курс долара. 14 грудня там українцям пропонують здійснювати валютні операції за таким курсом:

  • купівля – 37,60 гривень за долар (-0,01);
  • продаж – 37,70 гривень за долар (0,00).

Чи варто міняти долари в грудні

Перед обміном валют українці часто мають питання, особливо перед новорічними святами: "Чи варто міняти зараз, чи зачекати?". Оскільки курс долара перед Новим роком доволі неочевидний.

Редакція сайту Pro Гроші дізналася в економіста Олексія Плотнікова, чи варто здійснювати обмін валют в грудні. І, він розповів, що, якщо людина планує витратити гроші на подарунки, то тоді варто обмінювати валюту у грудні. Але якщо ціль – отримати прибуток або уникнути втрат, краще зачекати до січня, коли курс може змінитися вигідно.

У січні передбачаються два варіанти: долар може подорожчати або залишитися на поточному рівні. Рекомендація економіста – зачекати до початку наступного року для вигідного обміну валюти.

Раніше ми повідомляли, що відбуватиметься на валютному ринку до кінця тижня. Також ми писали, коли в Україні краще купувати долари та євро.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.