Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Деякі пенсіонери не зможуть отримати гроші на картку – що треба знати

В мережі почали розповсюджувати неправдиву інформацію стосовно платіжних карток українців і пенсійних виплат

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Пенсіонерам не будуть блокувати банківські картки

Фото: Pixabay, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Міністерство соціальної політики заперечило блокування банківських карток українським пенсіонерам. Люди надалі зможуть користуватися рахунками, на які приходить пенсійне забезпечення. Але перекази коштів можуть тимчасово призупинити.

Деталі розповіла пресслужба Мінсоцполітики на офіційному сайті.

В мережі розповсюдили фейк про блокування рахунків деяких пенсіонерів. Нібито вони не зможуть користуватися власними коштами, якщо протягом певного часу на картках не було зафіксовано руху фінансів.

Але це некоректна інтерпретація, оскільки в міністерства відсутні повноваження і технічні можливості впливати на діяльність банківських установ. Більше того, в українському законодавстві чи нормативних актах немає жодного слова про таке регулювання соціального забезпечення громадян.

Але пенсіонерам варто знати про інше обмеження щодо виплати коштів. Ситуація стосується осіб з числа ВПО, які стали на облік до початку повномасштабної війни. Якщо вони не використовували картки 6 місяців і більше, то пенсія не прийде на рахунки. Точніше, її продовжать нараховувати, але не будуть відправляти на банківські картки.

"Значна частина пенсіонерів з числа ВПО, зареєстрованих до 24.02.2022 року, проживає на тимчасово окупованій території. Держава не має змоги оперативно з’ясовувати, чи власник картки не втратив до неї доступ і чи він живий, адже під час війни ризики смерті та зникнення людини зростають в рази", – прокоментували в Мінсоцполітики.

Аби пенсію продовжили відправляти на картку, необхідно підтвердити свою особу, тобто пройти верифікацію. Лише після цього гроші опиняться на рахунку. Фізична ідентифікація здійснюється різними способами, в тому числі – дистанційно. Це допоможе українцям в окупації та за кордоном вийти на зв'язок і повідомити про користування карткою.

Чому банк може заблокувати картку

Раніше ми розповідали, що власники карток одного дня можуть дізнатися про блокування доступу до рахунку, причому без попередження. Причина такого рішення фінансових установ – порушення правил фінансового моніторингу. Незнання не звільняє від відповідальності, тож всі транзакції ризикують бути визнаними підозрілими.

Банки можуть заблокувати картки через:

  • обмін криптовалюти;
  • операції з рахунками, визнаними шахрайськими;
  • нетипові перекази, наприклад, нічні;
  • зарахування великої суми (від 400 000 грн);
  • неактуальні персональні дані;
  • арешт виконавчою службою;
  • відсутність доказів про законне походження коштів;
  • великі онлайн-покупки.

Звісно, якщо ви один раз виконаєте переказ коштів вночі, це не означає, що фінансовий моніторинг націлиться на вас. Він діє вибірково, але оминути стороною перевірку не вдасться. Намагайтеся не здійснювати нетипові операції без документального підтвердження "на руках". Адже відновлення доступу до рахунку – досить складна справа, яка вимагає терпіння та співпраці. Втім результат не завжди буває успішним для клієнтів банків.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що пенсіонери можуть отримувати більше грошей і розповідав, які надбавки та доплати доступні українцям. Також ми повідомляли, чому банки можуть заблокувати картки українців.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.