Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Втратити гроші на "рівному місці": чому банки можуть заблокувати картки українців

Розповідаємо, як фінустанови можуть заблокувати картки своїх клієнтів та для чого це потрібно

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Банки можуть блокувати картки клієнтів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Працівники банківських установ можуть вимагати у кожного клієнта уточнення щодо обсягу проведених фінансових операцій. Таким чином фінансові установи намагаються проводити боротьбу з тіньовим ринком, незаконним підприємництвом, уникненням оподаткування тощо.

Про це йдеться в Постанові НБУ №110 від 05.09.2023 року, яка вносить зміни до "Положення про здійснення фінансового моніторингу".

Згідно з документом, фінустанова може заблокувати рахунок клієнта та вимагати пояснити походження коштів у разі проведення підозрілих операцій.

У Постанові НБУ йдеться про те, що банк може заморозити активи, пов’язані з тероризмом та його фінансуванням, поширенням зброї масового ураження та її фінансуванням.

Таким чином клієнт банку не зможе вільно користуватися грошима та йому доведеться якомога швидше надати усі необхідні документи, які підтверджують належне походження коштів для проведення фінансової операції. При цьому банк протягом цього часу матиме право безплатно користуватися грошима клієнта.

Однак, якщо клієнт банку впевнений, що фінустанова застосовує таку норму блокування рахунку без крайньої потреби, він може звернутися до суду за захистом своїх прав.

Які зміни відбудуться в українських банках у 2024 році

Протягом 2024 року в Україні існуватимуть певні фактори, які формуватимуть розвиток банківського сектору. Йдеться про:

  • темпи економічного зростання, розвиток більшості галузей економіки (у 2024 році зростання ВВП може скласти понад 4,5%);
  • розвиток експорту – дія нового "зернового коридору", відсутність блокади на пунктах пропуску, розширення експортованої продукції тощо;
  • мінімізація інфляції.

Також відбудеться трансформація деяких пільгових кредитних програм, зокрема "5-7-9" та "єОселя" та будуть проведені планові перевірки деяких українських банків на предмет організації касової дисципліни, інкасації, перевезення валютних цінностей та захисту приміщень.

ПриватБанк хоче продати понад 80 тис. безнадійних кредитів

На платформі електронних торгів Мін’юсту OpenMarket ДП "СЕТАМ" ПриватБанк хоче продати право вимоги за портфелем карткових кредитів на загальну суму 501,4 млн грн.

Споживчі кредити, які були списані коштом сформованих резервів та визнані безнадійними, були видані фізичним особам без забезпечення. До портфеля кредитних позик, які підуть з аукціону не були включені кредити, боржниками по яких є мобілізовані та військовослужбовці.

Раніше ми розповідали, як українець поповнив банківську картку, не витрачаючи грошей. Також ми писали, чи платитимуть українці податок на банківські перекази.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.