Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсіонери можуть отримувати більше грошей: які надбавки та доплати доступні українцям

Розповідаємо, які надбавки та доплати доступні українським пенсіонерам та на скільки вони можуть збільшити виплати українців

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Надбавки для пенсіонерів

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Українські пенсіонери можуть отримувати більші виплати завдяки доступним надбавкам та доплатам. Однак для отримання деяких з них потрібно просто зачекати, а для інших — відповідати певним критеріям.

Про те, як українці можуть збільшити свої пенсійні виплати, розповідає редакція сайту Pro Гроші.

В Україні, з 1 січня 2024 року, було збільшено розмір прожиткового мінімуму на одну особу, тепер він становить 2 920 гривень. Разом з цим підвищились виплати та набавки, які залежать від його розміру. Зокрема більші виплати отримуватимуть громадяни, які мають звання "Почесного донора України".

Доплати таким українцям становлять 10% від розміру прожиткового мінімуму на одну особу, а тому, з січня 2024 року, вони отримуватимуть додатково 292 гривні щомісяця. Звання "Почесного донора України" отримують громадяни, які безплатно здали:

  • 60 доз плазми;
  • 40 доз цільної крові або її компонентів через метод аферезу.

Які додаткові надбавки доступні українцям

Кожен пенсіонер в Україні автоматично отримує надбавку до своїх виплат після досягнення певного віку. Зокрема у 2024 році українці можуть розраховувати на такі доплати до пенсії:

  • додаткові 300 гривень — якщо їм виповнилось від 70 до 74 років;
  • додаткові 456 гривень — якщо їм виповнилось від 75 до 79 років;
  • додаткові 570 гривень — якщо їм виповнилось більше ніж 80 років.

Окрім того, виплати деяких пенсіонерів можуть збільшитись через понаднормовий стаж. Якщо пенсіонер відпрацював понад 35 років для чоловіків, або 30 років для жінок, то він отримає по 1% від розміру пенсії за кожен додатковий рік. Однак розмір доплати за рік не може перевищувати 20,9 грн.

Також додаткові 150 гривень на місяць можуть отримати пенсіонери, які самостійно виховують неповнолітню дитину. Така надбавка не виплачується автоматично, за її призначенням необхідно звернутись до Пенсійного фонду.

Чому деякі українці можуть залишитись без пенсійних виплат після 31 березня

Виплати внутрішньо переміщеним особам, яких було взято на облік до 24 лютого 2022 року, та які не пройшли процедуру фізичної ідентифікації, будуть припинені після 31 березня. Щоб цього уникнути, таким громадянам потрібно пройти процедуру фізичної ідентифікації. Це можна зробити одним із таких способів:

  • через електронний кабінет ПФУ;
  • через відеоідентифікацію;
  • у відділенні Пенсійного фонду чи Ощадбанку.

Якщо до зазначеної дати не підтвердити легітимність отримання виплат, вони будуть накопичуватись на рахунку одержувача доки пенсіонер не пройде ідентифікацію. Лише після цього накопичену суму зарахують на рахунок одержувача.

Раніше ми писали, чому не варто накопичувати пенсійні виплати на банківських картках, а також чому не можна припускатись помилок при заповненні трудової книжки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.