Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар "грає" за чужими правилами? Який курс встановили банки та обмінники

НБУ влаштував "гойдалки" офіційному курсу, через що інші учасники валютного ринку вдалися до відчутних коливань

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Банківські установи та обмінні пункти переписали курс долара 7 березня

Фото: УНІАН, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Національний банк знизив офіційний курс гривні до долара на наступний день після того, як різко підвищив показники. Це далося взнаки: учасники ринку спершу оновили курсові значення в бік зростання, а через короткий проміжок часу були змушені понизити їх на десятки копійок.

Такі дані щодо курсу долара в Україні станом на 7 березня наводить НБУ.

Офіційний курс гривні до долара

З 2 по 6 березня регулятор коригував показники, підвищуючи вартість американської валюти. Але з середи на четвер курс впав одразу на 13 копійок. Цілком імовірно, що Національний банк вкотре спіймав низхідний тренд, але невідомо, як довго протримається вектор руху. Наразі НБУ розрахував офіційний курс гривні до долара на рівні 38,26 грн/дол.

Динаміка офіційного курсу гривні до долара за місяць
Динаміка офіційного курсу гривні до долара за місяць
Фото: НБУ

Курс долара в обмінниках

Зважаючи на рішення регулятора зміцнити національну валюту, готівковий ринок вдався до оновлення курсових показників. В обмінниках різниця з попереднім днем становить 6-8 копійок, а на чорному ринку – 8-10 копійок. Станом на ранок, 7 березня, українцям запропонували такий курс долара в обмінних пунктах:

  • купівля – 38,40 грн/дол.;
  • продаж – 38,50 грн/дол.

Курсові коливання в українських обмінниках за тиждень
Курсові коливання в українських обмінниках за тиждень
Фото: Мінфін

Курс долара в банках

Банківські установи також не залишилися в стороні, вони дещо перерахували курсові показники. Найдорожче американську валюту купують в Піреус Банку, Полтава-Банку, Європромбанку, Сенс Банку, ОКСІ Банку тощо. Там за 1 долар клієнти отримають від 38,25 грн. А найдешевше іноземні банкноти продають у Кредитвест Банку, OTP Bank, Банку Львів, Райффайзен Банку, Правекс Банку (максимум за 38,50 грн/дол.).

Цього четверга фінансові установи пропонують клієнтам такий середній курс долара:

  • купівля – 38,11 грн/дол.;
  • продаж – 38,60 грн/дол.

Курс долара в банках станом на 7 березня
Курс долара в банках станом на 7 березня
Фото: Мінфін

В Україні проведуть тестування е-гривні

Раніше ми розповідали, що у 2024 році НБУ планує провести друге тестування електронної гривні. Для цього запустять єдину технологічну платформу, оператором якої буде Національний банк. Взяти участь у процесі зможуть не лише співробітники регулятора, як було у 2018 році, а фінансові установи та їхні клієнти, тобто тестування зроблять відкритим.

"Ми плануємо дослідити ефективність технологічної платформи та зручність використання е-гривні для здійснення платіжних операцій, її переваги на практиці, що допоможе прийняти зважене рішення про доцільність широкомасштабного випуску", – розповів директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін.

Спершу банки отримують спеціальні запрошення від регулятора. А потім, якщо погодяться стати учасниками пілотного проєкту, почнуть залучати до процесу клієнтів. Тож тестувати електронні гривні зможуть всі охочі українці.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ПриватБанк не виконує наказ НБУ та розповідав, яку валюту українці не можуть обмінювати. Також ми повідомляли, що раптово сталося з російською валютою і чому капітулював рубль.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.