Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар охопила лихоманка? Що відбулося з курсом в обмінниках та банках

Перед вихідними американський долар вирішив змінити свої позиції в обмінних пунктах та банках

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні змінив свої позиції перед вихідними

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні курс долара демонструє постійні зміни. І, хоча зазвичай валютний ринок тримає одну тенденцію декілька днів, на цьому тижні спостерігаються регулярні коливання в різні боки. Так, перед вихідними, 2 лютого, іноземна валюта почала дорожчати в банках та дешевшати в обмінних пунктах. При цьому Національний банк (НБУ) скоригував курс долара у бік зростання.

Про зміни на валютному ринку свідчать дані Національного банку України.

Як НБУ відкоригував курс долара на 2 лютого


Регулятор постійно контролює ситуацію на валютному ринку. НБУ коригує вартість іноземних валют до гривні, аби не відбувалося її різке знецінення або ж зміцнення.

Тому вже після кількох днів зниження курсу долара, сьогодні спостерігається його зростання на 4 копійки. 2 лютого офіційна вартість долара становить 37,60 гривень/долар.

Що відбулося з доларом в обмінниках


В обмінних пунктах сьогодні не дотрималися загальної тенденції зі зростанням курсу долара. Іноземна валюта продовжила дешевшати. Такі зміни спостерігаються ще з 27 січня, і здається, що буде тривати й надалі. Тому сьогодні українці можуть поміняти долари за такими курсовими показниками:

  • купівля – 38,02 гривні/долар (-0,06);
  • продаж – 38,20 гривні/долар (-0,02).

Який курс долара пропонують в банках


В українських банках курс долара відкоригували відповідно до змін на офіційному рівні. Тому перед вихідними іноземна валюта подорожчала.

Клієнти фінансових установ можуть продати долари за вчорашнім курсом 37,60 гривень/долар. Однак, придбати іноземну валюту стало ще дорожче, оскільки курс зріс на 4 копійки та становить 38,19 гривні/долар.

Чому долар може втратити популярність


Американський долар наразі виконує ключову роль у світових фінансах і торгівлі, але йому загрожує втрата популярності. Фінансовий аналітик Дік Бов з Волл-Стріт вважає, що епоха цієї валюти може завершитися через:

  • аутсорсинг;
  • зростання економіки Китаю;
  • розвиток криптовалют.

Бов вказує на те, що аутсорсинг надає іншим країнам, особливо Китаю, більше контролю над міжнародним виробництвом і грошовими потоками, що може підірвати глобальне домінування долара. За його словами, розвиток криптовалют може заповнити порожнечу, яку залишить долар, при належному регулюванні.

Навіть за даними МВФ, хоча доларові активи ще становлять близько 60% міжнародних резервів, деякі країни, такі як Бразилія, Аргентина, Індія та Бангладеш, розглядають можливість дедоларизації, активно досліджуючи використання китайського юаня та біткоїна для торгівлі та платежів.

Раніше ми повідомляли, яким має бути "реальний" курс долара. Також пропонуємо дізнатися, як вигідно купити іноземну валюту в Ощадбанку. Більше про курс долара в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.