Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар штовхає гривню у прірву? Що відбулося з курсом в банках та обмінниках

Ситуація на українському валютному ринку інтригує та привертає увагу багатьох людей

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні на 21 грудня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В Україні спостерігається досить тривожна ситуація на валютному ринку. Курс долара вже тривалий час зростає, і ці зміни відбуваються не в межах кількох копійок. Лише за останні кілька днів іноземна валюта подорожчала більш ніж на 20 копійок.

Редакція сайту Pro Гроші розповідає, який курс долара пропонують українцям 21 грудня. Для проведення аналітики ми використовували дані Національного банку України (НБУ).

Який офіційний курс долара встановили в Україні

НБУ після того, як минулого тижня вперше встановив курс долара вище 37 гривень, продовжив цю тенденцію. Офіційна вартість іноземної валюти зростає, і це відбувається на рівні від 10 копійок. Тобто, зміни доволі рішучі.

Тож, на 21 грудня, регулятор встановив курс долара на рівні 37,55 гривні за 1 долар. При цьому зазначимо, що НБУ підвищив офіційну ціну іноземної валюти аж на 23 копійки, такого раніше не було.

Що відбулося з курсом долара в обмінниках

Дії Національного банку України стосовно курсу долара неабияк позначаються на ситуацію в обмінних пунктах. Саме тому впродовж цього тижня вартість долара в фінансових установах стрімко зростає, хоча до цього тривалий час відбувалися коливання в межах кількох копійок.

Сьогодні, в обмінних пунктах пропонують своїм клієнтам здійснювати валютні операції за таким курсом:

  • купівля – 38,08 гривень за долар (+0,25);
  • продаж – 38,26 гривні за долар (+0,29).

Який курс долара пропонують в банках

В українських банках також відбуваються відчутне подорожчання іноземної валюти, зокрема американського долара. Зміни у вартості доволі стрімкі, якщо порівнювати з коливаннями, які відбувалися раніше.

Фінансові установи встановили курс купівлі та продажу на 10 копійок дорожче. Тож, у четвер, українцям пропонують наступний курс:

  • купівля – 37,50 гривень за долар (+0,10);
  • продаж – 38,00 гривень за долар (+0,10).

Чи буде курс долара зростати до 40 гривень

З таким питанням редакція сайту Pro Гроші звернулася до заслуженого економіста України Олексія Плотнікова. Він розповів, що у держбюджеті України на наступний рік передбачено курс долара, який перевищує 40 гривень за 1 долар. За оптимістичним сценарієм експерта, курс гривні має залишитися на рівні, визначеному бюджетом.

Хоча поступове досягнення цього показника є ймовірним, враховуючи складні умови війни та фінансових проблем, і це залишається кращим варіантом, ніж друкування грошей або витрачання золото-валютних резервів. Однак при песимістичному сценарії розвитку подій, курс долара може зрости вище запланованого, з ризиками, пов'язаними як із зовнішніми, так і з внутрішньополітичними чинниками.

Раніше ми повідомляли, коли в Україні краще купувати долари та євро. Також пропонуємо дізнатися, що буде відбуватися з курсом долара на цьому тижні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.