Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар в Україні не може "схаменутися": що відбувається з курсом на початку тижня

Курсові показники знову поповзли вгору, але ситуація не критична для українського валютного ринку

Фото: УНІАН, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Долар в Україні знову почав дорожчати на початку тижня

Фото: УНІАН, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Американська валюта почала дорожчати на початку цього тижня. У понеділок, 29 січня, долар поводить себе традиційно: росте в ціні, але не виходить за встановлені межі. НБУ ще минулої п’ятниці розрахував офіційний курс гривні до долара, піднявши показники на 20 копійок.

Про це йдеться на сайті Національного банку України.

Курс долара від НБУ

10 січня регулятор змінив спрямування показників і почав планомірно понижувати офіційний курс гривні до долара. Хоча до того, з кінця листопада, американська валюта дорожчала з деякими коливаннями. І тепер знову доводиться спостерігати певний ріст. Порівняно з останнім банківським днем, курс піднявся на 20 копійок, тож станом на 29 січня перебуває на рівні 37,7811 грн/дол.

Коливання офіційного курсу гривні до долара в Україні
Коливання офіційного курсу гривні до долара в Україні
Фото: НБУ

Курс долара в обмінниках і на чорному ринку

В обмінних пунктах останні два тижні ситуація більш-менш стабільна. Після сильних коливань наприкінці 2023 року та на початку січня долар "вирішив схаменутися" і не дивувати українців різними змінами показників. Цього понеділка американська валюта торгується за таким курсом:

  • купівля – 38,20 грн/дол.;
  • продаж – 38,32 грн/дол.

Динаміка курсу долара в обмінниках України за місяць
Динаміка курсу долара в обмінниках України за місяць
Фото: Мінфін

На чорному ринку також затишшя, причому долар коштує приблизно стільки ж, як в обмінниках. Різниця перебуває на рівні 1-2 копійок, що досить незвично, враховуючи намагання приватних осіб більше заробити на продажу валюти. Нашим громадянам пропонують такі середні значення курсу долара станом на 29 січня:

  • купівля – 38,22 грн/дол.;
  • продаж – 38,33 грн/дол.

Курс долара в банках України

Фінансові установи не зраджують власній непохитності, продовжуючи купувати і продавати іноземну валюту за найбільш стабільною вартістю. В тижневому розрізі стрибок курсу склав лише 0,195 грн. Саме банки залишаються єдиними надійними джерелами американської валюти в Україні, адже клієнти можуть бути впевнені, що отримають на руки справжні банкноти за справедливим курсом. Середні показники такі:

  • купівля – 37,75 грн/дол.;
  • продаж – 38,34 грн/дол.

Курс долара в українських банках станом на 29 січня
Курс долара в українських банках станом на 29 січня
Фото: Мінфін

Що буде з курсом долара цього тижня

Раніше журналісти сайту Pro Гроші запитували в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, чого чекати на валютному ринку в період з 29 січня по 4 лютого. Враховуючи, що відбуваються постійні коливання, хоч і незначні, українці потребують чіткого розуміння поточної обстановки.

На думку експерта, протягом тижня ніяких кардинальних змін з курсом долара чекати не варто. Тенденції збережуться, бо надзвичайної ситуації не передбачається. Хіба що Конгрес США нарешті ухвалить рішення стосовно виділення фінансової допомоги для України, але навіть це не буде поштовхом до серйозного здешевлення чи подорожчання валюти.

Січень точно завершиться для українців більш-менш стабільно. Валютний ринок вже пройшов через різноманітні негаразди, випробувавши на собі як негативний, так і позитивний вплив.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар влаштував справжні перегони і розповідав, як курс валют дивував українців минулого тижня. Також ми повідомляли, що в НБУ пояснили важливе правило під час обміну валют.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.