Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долар вийшов на нову стежку – який курс встановили в банках та обмінниках

Ситуація на українському валютному ринку є досить динамічною та цікавою для спостереження

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Курс долара на 15 грудня

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Наприкінці тижня українці можуть спостерігати цікаву тенденцію на валютному ринку – зниження вартості американського долара. Така ситуація в українських банків тримає в напрузі вже кілька днів, а на офіційному рівні це сталося вперше після тривалого періоду здорожчення долара.

Пропонуємо дізнатися, який курс долара пропонують українцям 15 грудня. Для цього редакція сайту Pro Гроші використала дані Національного банку України (НБУ).

Який курс долара встановив НБУ

Після того, як регулятор вперше в історії встановив курс долара вище за 37 гривень, перед вихідними НБУ вирішив змінити ситуацію. Тому, у п'ятницю, 15 грудня, вартість іноземної валюти на офіційному рівні знизилася, і тепер вона коштує 36,99 гривні за долар. Це на 3 копійки менше, ніж минулого банківського дня.

Що відбулося з вартістю долара в банках

Після різкого зростання курсу долара 13 грудня в українських банках спостерігається тенденція зниження вартості. Важливо зазначити, що це відбувається лише в курсі купівлі, а курс продажу залишається незмінним з вчорашнього дня. Отже, ці зміни виявляються більш вигідними для самих фінансових установ, а не для їхніх клієнтів. За останніми даними, сьогодні українцям пропонують здійснювати валютні операції за таким курсом:

  • купівля – 37,15 гривні за долар (-0,05);
  • продаж – 37,70 гривень за долар (0,00).

Який курс долара пропонують в обмінних пунктах

Обмінники також знизили вартість американського долара, і ця тенденція триває з 13 грудня. Щодня спостерігаються невеликі коливання у межах 4-5 копійок. На сьогодні обмінники пропонують українцям продати долари за ціною 37,50 гривень/долар, що на 4 копійки менше, ніж вчора. Щодо покупки іноземної валюти, обмінні пункти пропонують курс 37,60 гривень/долар, що також на 4 копійки дешевше.

Як в НБУ відреагували на валютні зміни

На валютному ринку спостерігаються курсові зміни, що вплинули й на вартість долара на міжбанку. Голова Національного банку України Андрій Пишний заявив, що ці коливання є типовими для ринку та обумовлені сезонністю. Офіційний курс долара перевищив 37 гривень, проте в НБУ впевнені, що це не позначиться негативно на українському ринку валют.

Пишний пояснив, що зараз відбувається засвоєння річних накопичень, але це входить в рамки звичайного процесу при переході до керованої гнучкості курсу. Восени спостерігалася тенденція до укріплення гривні, але баланс зазнав змін наприкінці листопада. Голова НБУ вказав, що курс, хоча й піддавався впливу центробанку, визначається балансом, і завдання НБУ – стримувати небезпечні коливання для курсової стійкості.

Раніше ми повідомляли, що відбуватиметься на валютному ринку до кінця тижня. Також ми писали, чи варто у грудні міняти валюту.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.