Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Долари краще приберегти? Чи варто зараз українцям міняти іноземну валюту

Заслужений економіст України розповів, чи зможуть люди отримати вигоду при обміні іноземних валют

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансист розповів, що впливає на курс іноземних валют

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

На валютному ринку України останнім часом спостерігається цікава динаміка змін курсу американського долара. З початку січня відзначалося подорожчання долара, а потім його здешевшання. Проте вже кілька днів іноземна валюта демонструє певну "паузу".

Редакція сайту Pro Гроші вирішила з'ясувати, чи це є сигналом для термінового обміну валюти, і звернулася до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Чи варто українцям зараз міняти долари


За словами Плотнікова, теперішнє повільне здешевшання долара не є істотним для пересічного громадянина України. Це явище є невеликими коливаннями, які можуть відбуватися на тлі певних економічних процесів.

Тому, якщо розглядати той факт, що люди здійснюють обмін валют невеликими сумами, то ці коливання не є значущими. Вони не призведуть до значущих виграшів чи втрат.

"Якщо комерційний банк буде міняти мільйони доларів, то у такому випадку можна щось "виграти" або, навпаки, втратити", – пояснив Олексій Плотніков.

Що впливає на коливання курсу іноземних валют


Олексій Плотніков у коментарі нашим журналістам також розповів, що буде впливати на курсоутворення іноземних валют, зокрема долара та євро. За його словами, у лютому все буде залежати від таких факторів:

  • фінансової допомоги від Сполучених Штатів Америки та Європейської комісії;
  • подій на лінії фронту;
  • попит та пропозиція.

Відсутність чи затримка фінансової допомоги може призвести до друку грошей, що викликає інфляцію та девальвацію. Це може породити негативні чинники, впливаючи на валютний курс.

Чи продовжить курс долара знижуватися


Курс долара відзначився зростанням протягом першого тижня 2024 року, але потім спостерігалося зниження. Тому ми поцікавилися в Олексія Плотнікова, чи довготривала ця тенденція.

Він поділився, що це тимчасове явище, оскільки держава має певні бюджетні параметри, які враховуються на середньорічному та кінцевому етапі 2024 року. Тому ймовірно, що НБУ зможе витримати ці валютні коливання.

Раніше ми повідомляли, що варто очікувати від курсу долара до кінця зими. Також пропонуємо дізнатися, що відбувалося на валютному ринку минулого тижня. Більше про курс долара в Україні читайте в нашій спецтемі.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.