Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Курс долара довелося переписати: скільки коштує валюта після вихідних

Національний банк підвищив офіційний курс, тож на готівковому ринку також зафіксували динаміку в бік дорожчання долара

Фото: molbuk.ua, УНІАН, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Курс долара на готівковому ринку підвищився після вихідних

Фото: molbuk.ua, УНІАН, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Новий робочий тиждень приніс українцям оновлений курс американської валюти. НБУ розрахував офіційний курс гривні до долара, підвищивши показник, тому в банках та обмінниках переписали цифри. Станом на понеділок, 4 березня, обмін іноземної валюти обійдеться дорожче.

Такі дані наводить Національний банк.

Офіційний курс долара в Україні

Після планомірного зниження, яке тривало понад тиждень, регулятор знову підняв показник офіційного курсу гривні до долара. Це призвело до змін на готівковому ринку: обмінні пункти, приватні особи і навіть банки почали продавати валюту дорожче. Хоча ще кілька днів тому українці раділи зміцненню гривні та наближенню курсу долара до психологічної позначки. Наразі НБУ розрахував значення на рівні 38,15 грн/дол.

Динаміка офіційного курсу гривні до долара з початку лютого
Динаміка офіційного курсу гривні до долара з початку лютого
Фото: НБУ

Курс долара в обмінниках

У перший день тижня вартість іноземної валюти підскочила, враховуючи рішення Національного банку. Станом на 4 березня обмінники купують і продають долари за таким середнім курсом:

  • купівля – 38,50 грн/дол.;
  • продаж – 38,61 грн/дол.

Динаміка руху курсових показників за останній місяць демонструє різкий висхідний тренд на початку лютого та копійчані коливання після 21 числа. Наразі готівковий ринок перебуває у стабільному положенні, не готуючись до непередбачуваних зрушень.

Коливання курсу долара в обмінниках за останній місяць
Коливання курсу долара в обмінниках за останній місяць
Фото: Мінфін

Курс долара на чорному ринку

Що цікаво, купити долари у приватних осіб українцям вигідніше, ніж в обмінних пунктах. Чорний ринок продає американську валюту на кілька копійок дешевше, на значних сумах це матиме велике значення. А спред дорівнює лише 5 копійок, що для приватників явище не надто традиційне. Вранці, 4 березня, середні показники курсу такі:

  • купівля – 38,54 грн/дол.;
  • продаж – 38,59 грн/дол.

Що буде з курсом долара наступного тижня

Журналісти сайту Pro Гроші запитали в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, що очікувати від валютного ринку в період з 4 по 10 березня. На думку експерта, нічого карколомного за тиждень не станеться, оскільки ситуація давно стабілізувалася, навіть з огляду на затримки фінансової допомоги від Сполучених Штатів Америки.

"З точки зору психолого-економічних чинників, у нас йде певне просування по фінансуванню з боку Європейського Союзу, йде певна позитивна інформація про те, що сенат США проголосує за надання допомоги. Позитивною була місія МВФ", – констатував економіст.

Він додав, що долар не вийде за встановлені межі, адже НБУ надалі коригуватиме офіційний курс, не дозволяючи показникам різко піднятися чи знизитися. Так само стабільність валютного ринку не сколихнуть події на фронті, оскільки там серйозних проблем чи, навпаки, перемог не прогнозують у семиденному розрізі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар не зміг втримати позиції та розповідав, що відбувалося з курсом на тому тижні. Також ми повідомляли, коли офіційний курс гривні до долара оновив історичний максимум.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.