Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Непередбачуваність грудня на валютному ринку: що чекати від курсу долара

Заслужений економіст Україні розповів, що впливатиме на курс долара в перший місяць зими

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Фінансист розповів, що буде з курсом долара в грудні

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Листопад вразив валютний ринок коливаннями, які нагадували американські гірки. Курс долара спершу стрімко знижувався, потім раптово зріс, та знову знижувався. Такий неспокій вразив багатьох, але незабаром настане зима. Тому більшість людей хвилює питання: що чекати від курсу долара в грудні?

З цим запитанням редакція сайту Pro Гроші звернулася до доктора економічних наук, професора та заслуженого економіста України Олексія Плотнікова.

Що відбуватиметься з курсом долара в грудні

За словами фінансиста, грудень завжди був місяцем непередбачуваності, особливо в економіці. Традиційно у перший місяць зими іноземна валюта, зокрема долар, дешевшала.

До початку кризи, пов'язаної з Covid-19, зазвичай в грудні відбувалося здешевлення доларової готівки через активний обмін іноземної валюти для придбання подарунків. Проте після пандемії ситуація зазнала змін, і курс долара став зростати у грудні. Тому наразі українці можуть спостерігати дію зовсім інших механізмів на валютному ринку.
Олексій Плотніков

Олексій Плотніков

Доктор економічних наук, професор та заслужений економіст України

Які чинники впливатимуть на курс іноземної валюти

Доктор економічних наук наголошує, що ключовою точкою для ринку буде рішення Конгресу Сполучених Штатів щодо надання допомоги Україні у розмірі 60 мільярдів доларів. Якщо це рішення буде прийнято, очікується заспокоєння ринку та стабілізація ситуації. У випадку відмови можливе подорожчання долара та певна нестабільність, але, за словами експерта, не критична.

Ну і традиційні чинники – це війна, а саме якою буде ситуація на полі бою. Але в принципі, я думаю, що наразі вся увага спрямована на рішення Конгресу щодо виділення допомоги Україні, – підсумував Олексій Плотніков.

Загалом, розвиток подій визначатиме, саме міжнародна допомога. Від цього залежатиме, чи буде дорожчати американський долар, або ж він залишиться на поточному рівні.

Коли в Україні краще купувати іноземну валюту

Люди часто намагаються знайти кращий момент аби здійснити обмін валют. Раніше ми дізналися в економіста Олексія Плотнікова, чи існує якийсь "магічний час", коли вигідніше купувати чи продавати іноземну валюту.

Він пояснив, що український валютний ринок розвинений, але оптимальний час для покупки іноземної валюти не має чіткого визначення. У вихідні курс долара, як правило, фіксується, а формування параметрів відбувається у п’ятницю. На початку тижня можливі коливання, обумовлені діловою активністю, а середа відзначається обережністю покупців.

Експерт рекомендує звертати увагу на кінець робочого тижня, адже це відносно сприятливий час для обміну валюти. Однак він зазначив, що стабільність ринку є ключовим фактором, а час доби має обмежений вплив на курс долара.

Раніше ми дізналися в економіста, що буде відбуватися з курсом долара в Україні на цьому тижні. Також пропонуємо прочитати, хто насправді друкує гроші в Україні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.