Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Курс долара не бачить перешкод: що відбувається в банках та обмінниках України

Американська валюта перебуває у тимчасовій стагнації, різниця у показниках курсу становить максимум кілька копійок

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в банках та обмінниках України 29 листопада

Фото: УНІАН, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні останнім часом майже не рухається. Точніше, ці коливання настільки мінімальні, що їх важко помітити під час обміну валюти. Але хороша новина в тому, що протягом останнього тижня долар стабільно дешевшає, а національна гривня зміцнюється.

Сайт Pro Гроші розповідає, який курс долара в Україні встановили банки та обмінники 29 листопада.

Курс долара в банках

У тижневому діапазоні різниця між курсовими показниками становить 0,065 грн у бік зниження. Середній курс продажу не змінюється досить довго, більш-менш динамічним залишається тільки курс купівлі. Станом на 11:30 показники такі:

  • купівля – 37,24 грн/дол.;
  • продаж – 37,70 грн/дол.

Якщо говорити про конкретні фінансові установи, то найбільший курс продажу встановили Альянс Банк, Кредобанк, ПУМБ, Сенс Банк, Абанк, Ідея Банк та інші. Тобто українцям не вигідно обмінювати гривні на долари в цих установах, оскільки витрати національної валюти будуть більшими.

Зате найвищий курс купівлі мають Полікомбанк, Кредобанк, Глобус, Полтава-Банк, Європромбанк, Банк Львів тощо. Там клієнти мають змогу продати долари вигідніше, заробивши трохи більше на обміні.

Курс долара в обмінниках

Американська валюта впевнено дешевшає протягом останнього тижня, що чудово видно на показниках курсу в обмінних пунктах. Звісно, різниця невелика, але відчутна у тривалому часовому розрізі. Наприклад, ще 23 листопада долар коштував на 16 копійок дорожче. Станом на середу, 29 листопада, середні значення в обмінниках України такі:

  • купівля – 37,47 грн/дол.;
  • продаж – 37,56 грн/дол.

Коливання курсу долара в обмінниках протягом тижня
Коливання курсу долара в обмінниках протягом тижня
Фото: Мінфін

Чи треба міняти долари у грудні

Раніше журналісти Pro Гроші запитували в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, чи є сенс здійснювати обмін валют напередодні Нового року. Адже важко спрогнозувати, що відбуватиметься на валютному ринку наприкінці грудня та у січні.

Експерт зауважив, що традиційно українці витрачають заощадження в останній місяць року, оскільки потребують коштів на подарунки, святкування тощо. Тому вони будуть звертатися до фінансових установ, аби обміняти долари чи євро на гривні.

"Однак, якщо метою цих дій є заробіток додаткових грошей на коливанні курсу, або, навпаки, не втратити, то краще все ж таки зачекати до січня, тому що на початку 2024 року гривня дорожчати точно не буде", – уточнив Плотніков.

Січень призведе до одного з найбільш ймовірних сценаріїв: американська валюта або виросте в ціні, або залишиться з поточними показниками. Це означає, що для більшої вигоди не рекомендується грати на курсових коливаннях у грудні, краще зачекати наступного року.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар "відмовився" дорожчати та розповідали, який курс валюти в обмінниках і на чорному ринку. Також ми повідомляли, що Національний банк України встановив новий курс іноземної валюти.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.