Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Курс долара в Україні тримає планку: скільки коштує валюта перед вихідними

Американський долар обрав спокійний тренд цього тижня, не вдаючись до відчутних курсових коливань

Фото: УНІАН, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні майже не коливається останній тиждень

Фото: УНІАН, Ощадбанк/Facebook. Колаж: Pro Гроші

Перед вихідними курс долара майже не змінив показники. Відбулися незначні коливання у розрізі кількох копійок, які не принесуть українцям відчутних незручностей. Порівняно з минулим днем офіційний курс гривні до долара знизився на 2 копійки. Подібний тренд населення спостерігало протягом всього тижня.

Такі дані наводить Національний банк України на офіційному сайті.

Курс долара від НБУ

Останнім часом регулятор не вдається до сильних курсових коливань. Відчутне падіння відбулося з 31 січня на 1 лютого, відтоді нічого кардинального з офіційний курсом гривні до долара не сталося. Перед вихідними, 9 лютого, Нацбанк розрахував показник на рівні 37,5707 грн/дол.

Динаміка офіційного курсу гривні до долара
Динаміка офіційного курсу гривні до долара
Фото: НБУ

Курс долара в обмінниках і на чорному ринку

Готівковий ринок також не дивує наших громадян. Аналізуючи динаміку курсових змін за тиждень, можна побачити невелике зниження показників на початку, втримання значень всередині та копійчане підвищення наприкінці. Станом на ранок п’ятниці середній курс долара в обмінних пунктах України такий:

  • купівля – 37,96 грн/дол.;
  • продаж – 38,05 грн/дол.

У приватних осіб теж нічого особливого не відбувається. Різниця між курсами в обмінниках мінімальна, лише 4 копійки, причому купити американську валюту на обох ринках можна за однакову ціну. 9 лютого іноземні купюри на чорному ринку коштують:

  • купівля – 38,00 грн/дол.;
  • продаж – 38,05 грн/дол.

Коливання курсових показників на готівковому ринку за тиждень
Коливання курсових показників на готівковому ринку за тиждень
Фото: Мінфін

Що відбувається з курсом у банках

Фінансові установи найбільш стабільні до відображення курсових показників. Це можна пояснити різними факторами, наприклад, наявністю валютних резервів, а також здійсненням значних обсягів міжбанківських і корпоративних транзакцій. Плюс банки завжди стежать за ризиками, аби вчасно вжити регулятивних заходів і попередити виникнення проблем, зокрема, у питанні співвідношення попиту і пропозиції.

Станом на 9 лютого середні значення курсу долара в банках такі:

  • купівля – 37,60 грн/дол.;
  • продаж – 38,05 грн/дол.

Виходить, що навіть фінансові установи продають американську валюту населення за такою ж вартістю, як обмінні пункти і приватні особи на чорному ринку.

Українцям дозволили обміняти рублі

Раніше ми розповідали, що громадяни України, на рахунках яких залишилися російські чи білоруські рублі, мають змогу здійснити обмін у безготівковій формі. Їм потрібно звернутися в банк, який обслуговує рахунок, причому норма передбачає одноразовий процес для кожної з валют.

Шанс позбутися рублів мають підприємства і фізичні особи до 31 грудня 2024 року. На думку Національного банку, до того часу українці встигнуть обміняти гроші, адже опісля гарантій на повторення процедури не буде.

Відповідно до дослідження НБУ в листопаді 2023 року, на рахунках населення залишалося 1,9 млрд гривень в еквіваленті російських рублів. З них 141 млн гривень – кошти фізичних осіб. Білоруської валюти українці тримали набагато менше – 2 млн гривень, причому майже вся сума перебувала у володінні юридичних осіб.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що долар знову летить у прірву та розповідав, який курс пропонують на чорному ринку та в обмінниках. Також ми повідомляли, чому банки відмовляються обмінювати фальшиві гривні та долари на справжні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.