Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Курс долара застав зненацька: що відбувалося на валютному ринку цього тижня

Для українців стало несподіванкою рішення НБУ підняти офіційний курс гривні до долара, але високі показники не вплинули на готівковий ринок

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Курс долара в Україні систематично вдається до коливань

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Протягом тижня, що минає, з курсом долара в Україні відбувалися цікаві метаморфози. Спершу американська валюта не відповідала в обміні на дорожчання офіційного курсу, встановленого Національним банком, але під кінець робочих буднів вирішила не відставати. Тож новий тиждень для українців почнеться з доволі високих курсових показників на готівковому ринку.

Сайт Pro Гроші розповідає, що відбувалося з курсом долара цього тижня, посилаючись на дані НБУ.

Коливання офіційного курсу

Нацбанк довгий час після запровадження режиму керованої гнучкості тримав показники на доволі низькому рівні. Якийсь період долар коштував 36 грн, і це позитивно впливало на готівковий ринок, оскільки національна валюта міцнішала. Але 3 грудня регулятор несподівано вдався до підвищення показників, поки 7 числа не зупинив рух.

Більше того, вперше від моменту скасування фіксованого курсу долар наздогнав рівень 36,56 грн і навіть перегнав його. Станом на 10 грудня американська валюта коштує 36,67 грн/дол.

Коливання офіційного курсу долара від НБУ
Коливання офіційного курсу долара від НБУ
Фото: НБУ

Курс долара в банках України

Українці не можуть скаржитися на коливання, оскільки їх майже немає або вони настільки копійчані, що стають непомітними під час обміну. Цього тижня, відповідно до графіка Мінфіну, валюта здебільшого не змінювала показники, втримуючись на стабільному рівні. Наразі середній курс покупки банківськими установами дорівнює 36,95 грн/дол., а продажу – 37,45 грн/дол. За тиждень вартість піднялася лише на 5 копійок.

Зміни курсових показників долара за тиждень у банках
Зміни курсових показників долара за тиждень у банках
Фото: Мінфін

Курс долара в обмінниках і на чорному ринку

Ось де дійсно були "американські гірки", хоча це не дивно. Саме готівковий ринок найактивніше реагує на зовнішні подразники та не бариться відповідати змінами, якщо трапляються нехарактерні збудники. На початку цього тижня обмінні пункти пропонували українцям купити чи продати валюту за таким курсом:

  • купівля – 37,30 грн/дол.;
  • продаж – 37,40 грн/дол.

На чорному ринку долар коштував кількома копійками дорожче: 37,36 грн/дол. та 37,44 грн/дол. відповідно. До 8 грудня значення залишалися більш-менш стабільними, а перед вихідними різко пішли вгору. Станом на неділю, 10 грудня, наші громадяни мають змогу придбати американську валюту в обмінниках за 37,55 грн/дол., продати – за 37,43 грн/дол.

Чорний ринок не стояв осторонь, він теж здивував курсовими змінами. Долар подорожчав на 12 копійок і тепер коштує:

  • купівля – 37,55 грн/дол.;
  • продаж – 37,56 грн/дол.

Динаміка курсу долара на готівковому ринку
Динаміка курсу долара на готівковому ринку
Фото: Мінфін

Чого чекати від курсу долара наступного тижня

Журналісти Pro Гроші дізналися в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, що може вплинути на курс валюти в період з 11 по 17 грудня. На думку експерта, ситуація першочергово визначатиметься рішенням Сполучених Штатів Америки відносно фінансової допомоги Україні.

"Якщо рішення буде ухвалено, ймовірно, поточні тенденції залишаться сталими і нічого кардинального не відбудеться. Але якщо його відкладуть до середини січня, це може призвести до зміцнення долара і, відповідно, знецінення гривні", – уточнив фінансист.

Щодо потенційної різниці з поточними показниками, то вони можуть становити від кількох копійок до десятків копійок. Плотніков впевнений, що навколо рішення американських законодавців буде сконцентрована увага багатьох представників бізнесу та звичайних громадян, які цікавляться вартістю долара.

Плюс від наявності фінансової підтримки залежить загальний економічний стан України та державного бюджету, а також ситуація на полі бою. Тому поки що в повітрі витає напруга, але всі сподіваються на позитивний розвиток подій.

Раніше сайт Pro Гроші писав, як курс долара дивував українців на тому тижні. Також ми повідомляли, чого чекати від курсу долара найближчим часом.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.