Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українці зможуть протестувати е-гривню: що запланував НБУ на 2024 рік

Долучитися до експерименту із використання цифрової гривні зможуть всі охочі громадяни України

Фото: Pexels, НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

НБУ почне другий етап тестування е-гривні у 2024 році

Фото: Pexels, НБУ, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Національний банк планує провести другий експеримент з електронною гривнею, запрошуючи фінансові установи та їхніх клієнтів до тестування. Передбачається, що процес розпочнеться у другій половині 2024 року і триватиме приблизно 6 місяців.

Про це розповів голова Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін виданню "Економічна правда".

Перше тестування регулятор здійснював у 2018 році, але користуватися е-гривнею мали змогу тільки працівники НБУ. Тоді центробанк випустив 5 443 цифрові гривні, якими обмінювалися за допомогою е-гаманців, конвертували у безготівкові кошти, переказували на потреби військових, поповнювали мобільний рахунок тощо.

Цього разу проєкт стане відкритим для інших банків та їхніх клієнтів. НБУ вже розіслав запрошення на участь в експерименті, а фінустанови, підтвердивши бажання співпрацювати, згодом почнуть долучати до тестування звичайних українців.

"Банківські та небанківські установи будуть агентами центрального банку по розповсюдженню грошей, обміну і надання можливості користувачам ними розпоряджатись з використанням своїх мобільних застосунків", – уточнив Поддєрьогін.

Яким буде обсяг емісії е-гривні, наразі невідомо. Регулятор вирішить це питання, коли достеменно знатиме, скільки установ і людей братимуть участь у проєкті. Реалізацію запланували на другу половину 2024 року тривалістю до шести місяців.

Зауважимо, використання цифрових грошей нічим не відрізняється від звичайних безготівкових операцій. Але запровадження такої валюти здатне призвести до справжньої революції у світі фінансів. Наприклад, люди зможуть розраховуватися е-гривнями без посередництва банків, що означає відсутність комісії та зменшену тривалість переказів.

Банки в Україні працюватимуть по-новому

Раніше ми розповідали, що НБУ планує кілька нововведень у роботі фінансових установ. Вони стосуються нагляду за касами, де виконують різноманітні дії з готівковими коштами. Зокрема, мова про такі зміни:

  • встановлення системи технологічного відеоконтролю за касовими операціями та заборона роботи у разі недотримання цієї вимоги;
  • розробка вимог до облаштування приміщень банків системами контролю за допомогою відеозвязку;
  • врегулювання питань щодо порядку надання інспекційній групі НБУ відеоматеріалів.

Звісно, фінустанови матимуть певний перехідний період на запровадження нових умов діяльності. В Національному банку вважають, що такі зміни допоможуть підвищити якість роботи, а також посилять контроль державного регулятора за проведенням касових операцій.

Не виключено, що НБУ почне перевіряти банки на дотримання правил проведення фінансового моніторингу та валютних вимог.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що НБУ впровадив нові правила та розповідав, яку валюту зможуть обмінювати українці. Також ми повідомляли, що ПриватБанк запустив нову послугу, яка дозволить здійснювати грошові перекази без обмежень.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.