Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Отримати гроші можна буде за 10 секунд: коли в Україні запрацюють миттєві платежі

Національний банк України активно працює над трансформацією платіжної системи на основі СЕП

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

В НБУ повідомили, коли запровадять миттєві платежі

Фото: НБУ, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України (НБУ) активно працює над впровадженням миттєвих платежів на основі Системи електронних платежів (СЕП). Це має стати ґрунтом для майбутньої трансформації платіжної сфери в нашій країні.

Про це повідомив керівник НБУ Андрій Пишний на своїй сторінці у Facebook.

Коли в Україні можуть з'явитися миттєві платежі


Андрій Пишний визначив термін завершення роботи над цією ініціативою. За його словами, це має відбутися до кінця I кварталу 2025 року.

В пресслужбі регулятора зазначається, що наразі триває активна робота над різними аспектами впровадження миттєвих платежів. Це охоплює регулювання питань, пов'язаних із запровадженням цієї нової системи, а також технологічну реалізацію.

Що відомо про впровадження миттєвих платежів


Директор Департаменту платіжних систем та інноваційного розвитку НБУ Андрій Поддєрьогін раніше заявив, що перехід на нове покоління Системи електронних платежів вже прискорив процес переказу коштів. З 2024 року платіжні операції стануть швидшими, оскільки учасники СЕП мають зараховувати кошти на банківський рахунок отримувача протягом 1 години. Це буде відбуватися з 1 квітня 2024 року.

При цьому вже у наступному 2025 році в Україні почнуть діяти миттєві кредитові перекази. За словами Поддєрьогіна, кошти будуть зараховуватися на рахунок отримувача всього за 10 секунд, при цьому мета – до 2 секунд.

Над чим ще працює НБУ


Національний банк України (НБУ) готовий до участі в консультаціях у Верховній Раді щодо фінансових норм законопроєкту про мобілізацію. Очільник НБУ Андрій Пишний заявив про те, що регулятор має провести конструктивний діалог з парламентом під час обговорення законопроєкту.

При цьому він зазначив, що питання мобілізації не є частиною компетенції НБУ, Пишний вказав, що банк готовий активно взяти участь у дискусіях для забезпечення оптимальних формулювань законопроєкту, задовольняючи всі сторони та сприяючи ефективній реалізації мобілізаційних заходів.

Раніше ми повідомляли, як НБУ стримуватиме зростання цін у 2024 році. Також ми писали, що в НБУ пояснили, чому не варто скасувати вихідні у святкові дні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.