Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Певні карткові перекази в Україні можуть обмежити – хто підпадає під загрозу

Такі нововведення в Україні хочуть ввести, аби протидіяти злочинним операціям, яких наразі вже стало чимало

Фото: Pro Гроші, pexels. Колаж: Pro Гроші

Більшість безготівкових операцій населення є типовими

Фото: Pro Гроші, pexels. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України планує обмежити деякі перекази між фізичними особами. Ба більше, зараз вони готують законопроєкт з відповідними пропозиціями. Однак не всі українці точно розуміють, про що мова.

Розповідає очільник парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев, пише Укрінформ.

За словами спікера, обмеження не стосуватимуться 99% безготівкових операцій, які здійснюються звичайними українцями щодня. Йдеться саме про певні аномальні операції. Все тому, що в більшості випадків їх можуть використовувати:

  • торговці наркотиками;

  • торговці нелегальним спиртом та тютюном;

  • представники нелегального грального бізнесу для здійснення протиправної діяльності.

Саме тому це вважається великими злочинними "бізнесами", які намагаються залучити до своїх схем багатьох людей.

"Ще раз наголошу – 99% безготівкових операцій населення є типовими. Але, напевно, нетиповою є операція, коли пенсіонер на свою картку збирає гроші від 100 незнайомих йому людей. На жаргоні злочинців це називається "дропер", коли пенсіонер віддає свою картку мов би "в оренду" і за невеличкий відсоток акумулює на ній надходження від невідомих людей, а потім перекидає ці кошти злочинцю. Це я як приклад навів, варіанти схем можуть бути різні", – каже Данило Гетманцев.

Саме таким нетиповим, аномальним та злочинним операціям Національний банк і хоче протидіяти.

"Система безготівкових розрахунків не може використовуватися для злочинної діяльності, це очевидно. Тому позиція Нацбанку для мене є абсолютно зрозумілою. Аномалія вимагає пояснень. Це ж у жодному разі не означає, що людина не може користуватися послугами банків. Якщо пояснить, звідкіля і за що ці кошти, то й рахунок розблокують, до людини жодних питань не буде", – додає спікер.

Чи буде в Україні податок на банківські перекази

Раніше ми розповідали, що в мережі з’явилася інформація про запровадження податку 18% на всі грошові перекази для фізичних осіб. Це нібито передбачено Національною стратегією доходів до 2030 року, яку оприлюднили в грудні 2023 року. Але Данило Гетманцев заспокоїв людей і запевнив, що це просто міф.

Він назвав нововведення, яке сильно налякало наших громадян, "черговою маячнею чергового божевільного псевдоексперта на теренах соцмереж". Такі зміни можуть серйозно нашкодити українській економіці, яка вимушена переживати чимало викликів останні два роки. Будь-яка людина здатна зрозуміти, що податок у розмірі 18% є необґрунтованим, отже не має права на існування навіть як суспільна провокація.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українську економіку чекають нові виклики та розповідав, як НБУ оцінив ситуацію з інфляцією та ВВП. Також ми повідомляли, що НБУ оприлюднив рішення по обліковій ставці вперше у 2024 році.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.