Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Психологічний рубіж на порозі: НБУ розрахував офіційний курс долара на 13 грудня

Менше ніж за місяць показник виріс на гривню, хоча ще наприкінці листопада українці раділи падінню курсу до 36 грн/дол.

Фото: УНІАН, НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

НБУ підвищив офіційний курс долара на 13 грудня

Фото: УНІАН, НБУ/Flickr. Колаж: Pro Гроші

Національний банк України встановив офіційний курс гривні до долара на наступний банківський день, 13 грудня. Показник майже досягне психологічної позначки, хоча ще кілька тижнів тому українці раділи низькому значенню.

Про це йдеться на офіційному сайті регулятора.

Станом на середу офіційний курс становитиме 36,9861 грн/дол. Підвищення відбудеться на рівні 0,1145 грн. З минулого місяця показник виріс майже на гривню. Але це був очікуваний результат, враховуючи, що з 26 листопада НБУ кожного дня оновлював значення у бік дорожчання.

Динаміка офіційного курсу долара від НБУ
Динаміка офіційного курсу долара від НБУ
Фото: НБУ

Водночас на готівковому ринку американська валюта коштує трохи дешевше. Банківські установи за останній тиждень підняли середні показники на 22 копійки, а в обмінниках долар можна купити за 37,75 грн. Схожа обстановка на чорному ринку, там середній курс продажу становить 37,80 грн/дол.

Знову таки, в обмінних пунктах іноземна валюта поступово дешевшала з середини листопада, поки 8 грудня не відбувся різкий стрибок показників. Відтоді ситуація незмінна: НБУ встановлює вищий офіційний курс, а готівковий ринок слідує за ним і підлаштовує значення для українців.

Коливання курсу долара на готівковому ринку за місяць
Коливання курсу долара на готівковому ринку за місяць
Фото: Мінфін

Чого чекати від курсу долара цього тижня

Раніше журналісти сайту Pro Гроші дізналися в доктора економічних наук Олексія Плотнікова, що буде з валютним ринком України у період з 11 по 17 грудня. Експерт передбачає певний вплив з боку американських законодавців, точніше – їхнього рішення стосовно фінансової допомоги нашій державі.

Останнім часом відбувалися певні затримки з допомогою, але існує ймовірність, що результат стане відомим 14 грудня. У разі позитивного рішення валютний ринок не зазнає змін: тенденції залишаться сталими, а кардинальних зрушень і коливань не відбудеться.

"Але якщо воно буде відкладено до середини січня, це може призвести до зміцнення долара, і, відповідно, знецінення гривні", – зазначив фінансист.

Різниця в курсових показниках може становити як кілька копійок, що українці звикли бачити кожного дня, так і кілька десятків копійок. Плюс від наявності фінансової підтримки сильно залежить не тільки загальна економічна ситуація, але й обстановка на полі бою. Так само американські долари підкріплюють державний бюджет України.

Плотніков рекомендує не хвилюватися завчасно і почекати офіційних новин. Теперішній діапазон курсу долара виникає через напругу та надмірну увагу з боку бізнесменів. Але потрібно мінімізувати негативний вплив очікувань на економіку та не дозволяти коливанням ставати надмірно відчутними.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що курс долара застав зненацька і розповідав, що відбувалося на валютному ринку цього тижня. Також ми повідомляли, який курс встановили в банках, обмінниках та на чорному ринку.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.