Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українцям в Ізраїлі спростять проживання: що вони зможуть отримати

Наші громадяни, які виїхали після початку повномасштабної війни, матимуть більше прав і можливостей

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українці в Ізраїлі отримають спеціальну візу

Фото: Pexels, Unsplash. Колаж: Pro Гроші

Українцям в Ізраїлі видадуть візи типу 2А5 до 3 березня 2024 року. З цим документом людям відкриється доступ до більш широкого спектру послуг, що означає посилення підтримки біженців.

Деталі розповіла пресслужба посольства України в Ізраїлі.

7 лютого Окружний суд в Тель-Авіві ухвалив рішення про видачу всім українським біженцям цієї візи. Йдеться про осіб, які підпадають під дію директиви про колективний захист. Це люди, які перебралися в Ізраїль після 24 лютого 2022 року в пошуках прихистку або проживали там на законних підставах.

"Зазначена віза зазвичай видається претендентам на статус біженця на період розгляду їх заяви. Власники мають право на офіційне працевлаштування, можуть відкрити банківський рахунок та оформити медичну страховку", – йдеться в заяві.

Документ діятиме до 31 грудня поточного року, а видачу мають здійснити не пізніше 3 березня. Українцям потрібно звернутися до територіальних відділень Управління у справах народонаселення та імміграції, аби отримати візу 2А5. Передбачається, що вона спростить біженцям проживання на території Ізраїлю, адже офіційно підтвердить їхній статус і розширить права.

Швеція посилить підтримку українців

Раніше ми розповідали, що шведський уряд розробив законопроєкт про надання біженцям з України номеру соціального страхування. Завдяки йому люди отримають доступ до більшої кількості послуг, наприклад:

  • зможуть використовувати Bank-ID та оплачувати з його допомогою рахунки, оформлювати документи, купувати товари онлайн;
  • забезпечать себе медичним страхуванням;
  • здаватимуть теоретичний і практичний іспити на водійські права;
  • отримуватимуть вище фінансове забезпечення.

Наразі гостям з України видають лише координаційний номер (samordningsnummer), але з ним існує багато обмежень. Нововведення, винесені на обговорення, свідчать про намагання Швеції посилити підтримку біженців і викорінити побутові проблеми.

Що стосується виплат, то сума дійсно невелика. Наразі держава нараховує близько 180 євро на місяць кожній людині, але цих коштів недостатньо для підтримки нормальної життєдіяльності. Ціни постійно ростуть, як і вартість послуг, тож є необхідність збільшити розмір допомоги. Якщо законопроєкт підтримають, виплати виростуть до 818 євро на місяць.

Поки що документ перебуває на початковій стадії ухвалення, тому зміни запрацюють не раніше осені 2024 року. Щоправда, на них можуть розраховувати далеко не всі українці. Регламент поширюватиметься лише на біженців, які прожили у Швеції мінімум рік і хочуть залишитися надалі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що одна з країн ЄС продовжила тимчасовий захист для українців. Також ми повідомляли, що українців за кордоном хочуть позбавити виплат і розповідали, що запропонував Зеленський уряду ЄС.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.