Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Українців за кордоном хочуть позбавити виплат? Що запропонував Зеленський уряду ЄС

Розповідаємо, як на думку президента повинна виплачуватись допомога українським біженцям за кордоном

Фото: УНІАН, ОП. Колаж: Pro Гроші

Зеленський прокоментував ситуацію з біженцями призовного віку за кордоном

Фото: УНІАН, ОП. Колаж: Pro Гроші

Український президент Володимир Зеленський заявив, що хотів би, щоб допомога, яку отримують українці за кордоном, надходила до бюджету нашої держави.

Про це він повідомив в інтерв'ю німецькому телеканалу ARD.

Відповідаючи на питання журналістки, як він ставиться до чоловіків призовного віку, які виїхали з України та на те, що тільки в Німеччині перебуває близько 200 тисяч таких громадян, президент попросив не узагальнювати питання українських біженців, зокрема, чоловіків.

"Тут дуже багато різних деталей: є люди, які виїхали з різних причин і мали законодавчі причини та можливості поїхати, є люди не мобілізаційного віку, є ті, хто виїхали раніше, є студенти", – зазначив Зеленський.

Він також сказав, що Німеччина повинна самостійно ухвалювати рішення щодо соціальних виплат чоловікам призовного віку, які виїхали з України.

"Є такий момент: людина виїхала з України і отримує допомогу від Німеччини. Але буває таке, що людина отримує підтримку і від вас, і від нас. І тому я завжди говорив, що для нас було б набагато краще, якби Німеччина підтримувала українців, надаючи гроші в бюджет України. А потім вже Україна перерозподіляла б ці гроші залежно від того, де знаходиться ця людина", – переконаний президент України.

Які виплати можуть отримувати українські біженці після повернення в Україну

26 січня уряд прийняв Постанову, яка розширює можливості призначення допомогти малозабезпеченим, щоб ті родини, які опинились у ризику бідності, могли активніше нею користуватися.

"Раніше допомога малозабезпеченим родинам не могла призначатися, якщо в родині є працездатні особи, які не працюють, або за них не сплачувався ЄСВ протягом попередніх 3-х місяців перед зверненням по цю допомогу", — повідомили в Міністерстві соціальної політики.

Тому, родини ВПО, які втратили роботу в наслідок переміщення, а також родини вимушених українських мігрантів, які повертаються з-за кордону після тривалого перебування там, фактично не мали можливості отримати допомогу від держави. Ще на 6 місяців продовжать виплати для:

  • родин, що повернулись в Україну після тривалого (понад 90 днів поспіль) перебування за кордоном, навіть якщо в таких родинах є працездатні непрацюючі особи, які не сплачували ЄСВ;
  • родин внутрішньо переміщених осіб, які, внаслідок переміщення, не працювали або не сплачували ЄСВ.

Окрім того, в Міністерстві соціальної політики повідомили, що виплата допомоги для малозабезпечених поєднується з інструментами стимулювання до працевлаштування, аби якомога швидше українці змогли повернутись до самостійного, економічно незалежного життя.

Раніше ми писали, про нові фінансові виплати для українців, а також які зміни у виплатах внутрішньо переміщеним особам відбудуться у березні.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.