Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

В Укренерго попередили про шахрайську схему з лампочками – що вигадали аферисти

Зловмисники користуються популярністю програми обміну лампочок, маніпулючи назвою відомої компанії, щоб поширювати дезінформацію

Фото: Pexels, Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

Українцям обіцяють гроші за обмін енергоефективних лампочок

Фото: Pexels, Unsplash, НБУ. Колаж: Pro Гроші

В Україні триває програма енергоефективності, учасники якої можуть обміняти старі лампочки на LED. Ця процедура абсолютно безплатна та ніяк не пов’язана з грошима, втім шахраї не упустили можливості створити фейк про фінансову винагороду. Щоб історія звучала правдоподібно, навіть використовують Укренерго у власних цілях.

Деталі розповіла пресслужба енергетичної компанії в Telegram.

Аферисти розповсюджують соціальними мережами та в месенджерах рекламні оголошення про запроваджені зміни в програмі. Нібито відтепер за кожну лампочку можна отримати доплату в розмірі 100 грн. В тексті зловмисники зазначають назви відомих компаній – Укренерго та Укрпошти, аби повідомлення мало правдоподібний вигляд.

"Обережно! Шахраї знову використовують назву нашої компанії у своїх цілях. Наголошуємо – Укренерго не обмінює жодних лампочок, тим більше не видає за них винагороду", – зауважили в пресслужбі енергетичного оператора.

Шахраї поширили фейк про винагороду за обмін ламп
Шахраї поширили фейк про винагороду за обмін ламп
Фото: Укренерго

Громадян України просять не довіряти таким оголошенням, не переходити за посиланнями, не заповнювати заявки на отримання коштів тощо. Інакше вказані персональні дані можуть опинитися у шахраїв, які не втратять шансу скористатися ними. Щоб запобігти поширенню дезінформації, в Укренерго просять скаржитися на пости і блокувати їх.

Як насправді працює програма обміну лампочок

Станом на 2024 рік отримати LED-лампи стало простіше, оскільки проєкт значно видозмінили та розширили. Деяким українцям не обов’язково одразу приносити на обмін старі лампочки, є змога зробити це протягом 30 днів. Такий дозвіл отримали пенсіонери, навіть ті, хто вже приходив у відділення Укрпошти за партією енергоощадних ламп.

Щоб здійснити обмін у рамках програми, потрібно подати заявку в Дії чи просто завітати в Укрпошту. Краще заздалегідь подбати про наявність лампочок і залишити звернення про обмін у мобільному додатку. Необхідно лише авторизуватися в Дії та зробити такі кроки:

  • знайти в переліку послуг "Обмін лампочок";
  • вказати особисті дані та номер поштового відділення;
  • уточнити кількість екземплярів на заміну;
  • підтвердити замовлення.

Як тільки в Дію прийде сповіщення про наявність енергоефективних ламп, можна їх забрати за номером заявки. Але треба встигнути за 5 робочих днів, інакше звернення анулюють. Що стосується пенсіонерів, то їм для повторного обміну необхідно завітати в Укрпошту з пакетом документів, а саме – паспортом, ідентифікаційним кодом і пенсійним посвідченням.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що українець вигадав спосіб поповнення картки, не витрачаючи грошей, і розповідав, як він обдурив банкомат. Також ми повідомляли, що в Україні стрімко поширилася нова шахрайська схема.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.