Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ще більше українців можуть отримати LED-лампи – кому дозволили обмін

Програму обміну продовжують розширювати, адже охочих приєднатися до проєкту енергоефективності не стає менше

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Програму обміну старих ламп на LED розширили

Фото: Unsplash, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Нещодавно стартував новий етап всеукраїнської програми обміну ламп розжарювання. Деякі громадяни мали змогу вдруге завітати у відділення Укрпошти і забрати LED-лампи, навіть якщо раніше вже здійснювали обмін. Тепер проєкт розширив кордони та розповсюдився на Київщину.

Про це повідомили на Урядовому порталі.

Послугу зробили доступною спочатку для пенсіонерів у сільських місцевостях по всій України, окрім Київщини. Але з 12 грудня мешканці регіону також можуть отримати додаткові п’ять енергоефективних ламп. Причому умови встановили набагато лояльніші, зокрема:

  • не обов’язково приносити на обмін п’ять старих ламп, щоб забрати нові, для цього людина матиме 30 календарних днів з моменту отримання;
  • участь дозволили всім людям похилого віку без винятку, навіть якщо раніше вони обмінювали свої лампочки розжарювання.

Як уточнила міністерка економіки України Юлія Свириденко, за перший тиждень нового етапу відділення Укрпошти відвідали тисячі пенсіонерів, які обміняли 1 мільйон старих ламп, що свідчить про популярність послуги навіть через рік після її запуску.

"Замінюючи старі лампи на нові, ви зменшуєте навантаження на енергетичну систему України, яка відчуває дефіцит в зимовий період. Наша ціль – замінити ще близько 17 млн ламп розжарювання на енергоефективні", – зауважила Юлія Свириденко.

Вона закликала приєднуватися до програми не тільки фізичних осіб, але й юридичних, на яких також розповсюджується проєкт. Мова про медичні заклади, дитячі садки, поліклініки, школи, ОСББ тощо. Більше того, саме на них припадає велика частка споживання електроенергії, отже заміна неефективних лампочок матиме більший позитивний вплив на загальну енергомережу України.

Юридичні особи можуть подати заявку на отримання заздалегідь, використовуючи портал "Дія". А пенсіонерам можна просто прийти на Укрпошту, взявши паспорт громадянина, ідентифікаційний код, пенсійне посвідчення та активний номер телефону.

Наступні тижні будуть напруженими

З настанням зимових морозів українській енергетичній мережі загрожують виклики, спричинені зростанням навантаження і потенційним дефіцитом генерації. За словами очільника правління "Укренерго" Володимира Кудрицького, наступні кілька тижнів будуть важкими, оскільки температура повітря значно знизиться.

Це означає, що існує ймовірність проблем у стабільності електропостачання. Водночас самі українці дуже мало допомагають підтримувати ситуацію під контролем, оскільки не дослуховуються до прохань енергетиків ощадливо використовувати ресурс. Коли настають пікові години, потрібно максимально обмежувати себе, в тому числі – завдяки енергоефективним лампам.

"Ми не закликаємо до повного аскетизму, але необхідно розумно подивитися, де можна заощадити електроенергію в цей період, щоб системі було легше справлятися з підвищеним навантаженням", – додав Кудрицький.

Плюс Росія продовжує демонструвати агресивні наміри щодо об’єктів критичної інфраструктури. Тому загроза ракетних обстрілів спільно зі стихійними лихами і несприятливими погодними умовами здатні сильно нашкодити українській енергосистемі.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що в багатьох областях України виникли проблеми зі світлом і розповідали, де найважча ситуація. Також ми повідомляли, що деяким категоріям українців хочуть заборонити відключати світло.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.