Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Аграрії б'ють на сполох: як блокування добрив на митниці вплине на посівну

Розповідаємо, як перебої у постачанні мінеральних добрив до України може вплинути на посівну кампанію

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Посівна кампанія під загрозою

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Весняна посівна кампанія опинилась під загрозою через блокування поставок мінеральних добрив на митниці. Така ситуація триває вже протягом тижня без зрозумілих підстав та з порушенням норм Митного кодексу.

Про це повідомляє Український клуб аграрного бізнесу.

Компанії члени УКАБ повідомляють, що станом на 15 січня 2024 року відомо про щонайменше 12 тис. тонн мінеральних добрив, які було заблоковано на митниці. При цьому уточнюється, що це добрива з 20 різних партій, які прямували до нашої країни:

  • залізницею;
  • судами;
  • автотранспортом.

Більшість заблокованих партій були поставлені з Європейського Союзу від відомих виробників добрив. при цьому імпортери надають повний пакет документів щодо своїх добрив:

  • документи від виробника про якісні характеристики товару;
  • підтвердження їх походження та маршруту від виробника.

"Згідно з наявною інформацією, за ініціативи органів контролю, працівники ДМСУ масово проводять відбір проб (зразків) для лабораторного дослідження, проте не дозволяють завершити оформлення і завести добрива на склади до отримання результатів дослідження, яке може тривати 10-30 днів", — йдеться у повідомленні УКАБ.

Окрім величезних збитків через зрив строків постачання за наявними контрактами та простій транспорту, така ситуація ставить під загрозу весняну посівну кампанію. Підживлення озимини стартує за кілька тижнів, а тому важливо забезпечити подальше надходження добрив до України.

Як затримки можуть вплинути на посівну кампанію

Варто зазначити, що це не поодинокий випадок блокування імпорту добрив до України з боку митниці. Подібні ситуації складаються ледь не щороку у розпал посівного сезону.

За словами генерального директора УКАБ Олега Хоменка, Митним кодексом передбачено, що дослідження проводяться паралельно і не мають блокувати постачання, а тому проблема полягає не у відборі проб, а саме у блокуванні руху транспорту з добривами на склади.

Саме тому, УКАБ закликає владу негайно втрутитись та долучитись до врегулювання ситуації, адже зволікання може привести до зриву постачання добрив і як наслідок — до підвищення цін на них для аграріїв. Адже без комплексу дій для розв'язання цього питання з забезпеченням проведення весняної посівної кампанії можуть виникнути проблеми.

Раніше ми писали, про що треба знати українцям, аби не втратити свої земельні ділянки у 2024 році, а також які країни ЄС вимагають повернути імпортне мито на українське зерно.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.