Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ціни на продукти вже ніщо не зупинить: до яких змін і чому готуватися українцям

Розповідаємо, що відбуватиметься з цінами на продукти у 2024 році та чому зміни не сподобаються українцям

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Які продукти дорожчатимуть в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

У 2024 році в Україні відбулися деякі зміни для усіх громадян. Так, з 1 січня мінімальна зарплата зросла до 7,1 тисячі гривень, прожитковий мінімум для працездатних осіб тепер становить 3 028 гривень, а для осіб, які втратили працездатність — 2 361 гривня.

Та підвищення доходів українців не встигає за інфляцією та подорожчанням життя загалом, розповів очільник Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

За його словами, українці вже помітили подорожчання овочів. Так сталося через брак сховищ, тому на ринку у дефіциті якісна продукція. Також стрімко дорожчає картопля, яку наразі взагалі експортують з Польщі. Так, вартість популярного в Україні овоча є рекордною, адже перевищує позначу у 30 гривень за кілограм.

Пендзин також додав, що населенню варто готуватися до того, що деякі продукти дорожчатимуть щомісяця.

"Щомісячно дорожчатимуть хліб, м'ясо, молоко", — сказав він.

Щодо м'яса то, як пояснив аналітик, на ринках значно поменшало приватних домогосподарств.

"Зараз українці масово відмовляються від утримання домашньої худоби. Через мобілізацію чоловіків у селах поменшало. Якийсь час селяни масово вирізали скот, і ціни на свинину та яловичину навіть впали. Але молодняка приватники вже не заводили. Тому пропозиція на ринку зменшиться, а ціни будуть зростати", — каже Пендзин.

Чому продукти можуть ще більше додати у ціні

Трохи раніше Олег Пендзин розповідав редакції Pro Гроші, що зараз наша країна залежить від іноземного фінансування, тож певна економічна стабільність залежить саме від допомоги партнерів. Відсутність коштів, ймовірно, призведе до друкування грошей. Країна вдалася до емісії у 2022 році й тоді це в Україні зашкалювала інфляція, а індекс споживчих цін зріс до 27%

"І тоді питання, які продукти будуть зростати в ціні, а які – ні, не матимуть жодного сенсу. Оскільки це відбуватиметься просто тому, що будуть надруковані додаткові гроші", — зазначив експерт.

Він також додав, що усе залежатиме від своєчасної допомоги міжнародних партнерів, і при їхній підтримці інфляція може залишитися контрольованою.

Раніше ми розповідали, чому українці витрачають більше на каву. Також ми пояснювали, як правильно зберігати гроші, щоби примножувати багатство.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.