Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ціни вийдуть з-під контролю? Що впливатиме на вартість продуктів у 2024 році

Якщо негативні прогнози стануть реальними, то українців чекає повторення ситуації 2022 року, коли інфляція досягла майже 27%

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні можуть підскочити ціни на продукти за однієї умови

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Одне з головних питань, яке турбує українців цього року, стосується споживчих цін на продукти харчування. Адже видатки на заробітні плати хоч і збільшать, але вартість товарів і послуг невпинно росте. На дорожчання впливає чимало факторів, втім найбільший ефект має фінансова допомога від міжнародних партнерів.

Про це журналістам Pro Гроші розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

Експерт вважає, що економічна ситуація в Україні напряму залежить від іноземного фінансування. Бо у разі нестачі коштів, потрібних для перекриття соціальних видатків, Національному банку доведеться вдатися до небажаного варіанту – друкування додаткових купюр.

Такий механізм запроваджували у 2022 році, що призвело до сумних наслідків, як от високої інфляції та різкого стрибка курсу долара. Показник індексу споживчих цін виріс майже до 27%, а вартість американської валюти підскочила з 26 до 40 гривень за короткий проміжок часу.

"І тоді питання, які продукти будуть зростати в ціні, а які – ні, не матимуть жодного сенсу. Оскільки це відбуватиметься просто тому, що будуть надруковані додаткові гроші, з яких виплачуватимуться соціальні видатки, адже інших джерел надходження фінансів не буде", – констатував Олег Пендзин.

Тому все залежить від своєчасної допомоги міжнародних партнерів України. Якщо підтримка відбуватиметься на поточному рівні, то інфляція залишиться контрольованою. Звісно, станом на 1 січня рано робити прогнози, адже конкретні обсяги фінансування будуть відомі згодом. Водночас експерт впевнений, що дорожчання продуктів харчування є неминучим етапом. Інше питання – наскільки значними та розтягнутими у часі стануть зміни.

Що чекає на економіку України наступного року

Під час заходу "Макропрогноз-2024: як змінюватиметься ВВП, ціни та курс" заступник голови Національного банку Сергій Ніколайчук розповів, що очікує на українську економіку у 2024 році. За словами експерта, прогнози стосуються безпекових ризиків, обсягів надходження допомоги з-за кордону, логістики, зовнішньої торгівлі тощо.

Знаючи потреби суспільства, наступного року зусилля концентруватимуть навколо:

  • забезпечення макроекономічної стійкості;
  • мінімізації ризиків для енергетичного сектору;
  • програми розширеного фінансування з Міжнародним валютним фондом;
  • подальшого зниження облікової ставки;
  • активізації внутрішніх залучень урядом.

Ніколайчук впевнений, що можливості для здійснення запланованого є, але за умови, що вдасться уникнути ризиків у питанні зовнішньої фінансової допомоги. Базовий прогноз НБУ на 2024 рік включає надходження у державний бюджет України близько 37-38 млрд доларів від міжнародних партнерів. Хоча важлива не лише сума, але й ритмічність.

Раніше сайт Pro Гроші писав, що ціни вразять ваші смакові рецептори та розповідали, скільки коштує червона і чорна ікра в Україні. Також ми повідомляли, які продукти треба купувати лише в супермаркетах.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.