Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Витрати українців на каву збільшились: де за еспресо потрібно заплатити найбільше

Розповідаємо, скільки коштує філіжанка кави в Україні та як змінились ціни на напій з 2017 року

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Ціни на каву в Україні

Фото: Pexels. Колаж: Pro Гроші

Кава — один з найпопулярніших напоїв не лише в Україні, а й у всьому світі. Вартість філіжанки еспресо в нашій країні виросла вдвічі з 2017 року та в середньому складає 30 гривень.

Про те, як змінився Індекс Еспресо в Україні за останні роки, повідомляє Опендатабот.

Найвідчутніший стрибок вартості кави припадає саме на час повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Відповідно, лише протягом 2022 року, середня ціна на еспресо в країні зросла з 20 грн до 28 грн. Найдорожча кава на:

  • Одещині — 36 гривень;
  • Донеччині — 35 гривень;
  • Харківщині — 32 гривні.

Найдешевше філіжанка еспресо коштує в таких регіонах України:

  • на Хмельниччині — 21 гривню;
  • на Сумщині — 23 гривні;
  • на Вінниччині та Житомирщині — 24 гривні.

Що таке Індекс Еспресо та для чого він потрібен

Для порівняння вартості життя та рівня цін в різних місцях враховують велику кількість економічних показників, одним з них є — Індекс Еспресо. За його допомогою можна визначити вартість стандартної порції еспресо в різних містах світу. Оскільки основним компонентом будь-якого кавового напою є саме еспресо, від його вартості залежать ціни на решту асортименту в кав'ярні.

Вартість еспресо в Україні менша ніж у більшості країн Європи. Згідно з дослідженнями журналу Travelbook, які були проведені у 2022 році, Київ посів 29-те місце по вартості еспресо з-поміж 400 меню 42 європейських столиць. В столиці України середня ціна склала — €1,35, найменшу вартість було зафіксовано в столиці Албанії, а найбільшу — Копенгагені.

Що буде з цінами на продукти в Україні

За прогнозами експертів, найближчим часом в Україні можливе здорожчання багатьох продуктів, а також не виключається можливість дефіциту по певних позиціях.

"Хліб, найімовірніше, триматиметься в нинішніх цінах, адже був хороший урожай. Молочка до весни теж трохи зростатиме в ціні. Потім буде період збільшення обсягів молока і ціни стабілізуються", — переконаний член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

На його думку, вартість продуктів додаватиме в ціні на 1,5–2% протягом місяця. Однак він зауважив, що на всі продукти будуть дорожчати, деякі з них навпаки можуть впасти в ціні. Наприклад, якщо українські виробники яєць не зможуть експортувати свою продукцію за кордон, вартість продукту на внутрішньому ринку буде знижуватись.

Раніше ми писали, що буде з цінами на збіжжя найближчим часом, а також чому зростаючі ціни та нестабільність на ринку рису можуть мати негативні наслідки для глобальної продовольчої безпеки.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.