Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Ціни вдасться зупинити? Що буде з інфляцією в Україні у 2024 році

Пропонуємо також дізнатися, як в Україні вдалося стримати ціни у 2023 році

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Дізнайтеся, як вдалося зупинити інфляцію в Україні

Фото: УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В Україні ціни на споживчі товари за 2023 рік зросли лише на 5,1%. Це свідчить про те, що економіка країни виявилася досить стійкою до зовнішніх викликів та негараздів, які відбувалися у світі протягом цього періоду. Але що ж чекати у 2024 році?

В огляді інфляції за 2023 рік Мінекономіки є прогноз щодо ситуації у поточному році.

Що буде відбуватися з цінами у 2024 році


В поточному році прогнозується, що ціни змінюватимуться в рамках невисокої "млявої" інфляції. Однак, це відбуватиметься у разі, якщо не буде непередбачуваних подій. В огляді зазначається, що поточний інфляційний тренд та його фактори свідчать про відсутність передумов для стрімкого зростання попиту чи скорочення пропозиції.

Згідно з прогнозом, інфляція залишатиметься помірною, близько 5% у найближчі місяці, тимчасово збільшившись в другому півріччі. Очікується, що вже у 2025 році вона досягне цільового діапазону: 4-6%.

Як вдалося знизити інфляцію в Україні


Ряд змін, які відбулися протягом 2023 року, відобразилися на різних секторах економіки та споживчих ринках. Ось перелік ключових аспектів, які вплинули на зниження інфляції:

  • зменшення витрат на сировину та логістику відіграло ключову роль у зниженні цінового тиску в Україні. Оптимізація ланцюгів постачання підвищила доступність товарів, що призвело до зменшення тиску на ціни на продовольство та послуги. Навіть при обмеженій експортній логістиці, великі врожаї допомагали стримувати підйом цін на продукти харчування;
  • НБУ вживав заходів для збереження стабільності гривні та захисту заощаджень громадян від інфляції. Це вдалося зробити завдяки депозитам та ОВДП, що також дозволило зберегти курсову стійкість та підтримати позитивні очікування в економіці;
  • в кінці року зниження глобальних цін на нафту пом'якшило вплив введення оподаткування на пальне, а також сприяло сповільненню інфляції за рахунок зниження виробничих витрат;
  • введення мораторію на підвищення тарифів на послуги ЖКГ для населення стримувало вплив високих світових цін на природний газ.

Що стало причиною зростання інфляції

Інфляційний рівень минулого року зростав через:

  • великі витрати уряду та підвищення заробітних плат в бізнесі, що призвели до збільшення реальних доходів громадян. Однак це також призвело до наростання тиску на витрати підприємств і, відповідно, на ціни на товари та послуги;
  • адміністративні заходи, зокрема зростання тарифів на електроенергію для населення у червні, а також відновлення оподаткування пального в липні, яке діяло до повномасштабного вторгнення.

Тож, різноманітні фактори вплинули на ціновий тиск в Україні у 2023 році. Зниження певних витрат та заходи монетарної політики сприяли стабілізації ситуації, але пожвавлення споживчого попиту та адміністративні рішення залишають виклики для подальшого утримання інфляційної стабільності в економіці України.

Раніше ми повідомляли, як НБУ стримуватиме зростання цін у 2024 році. Також ми писали, як НБУ оцінив ситуацію з інфляцією та ВВП.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.