Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Пенсіонерам нагадали про ідентифікацію: що буде з виплатами, якщо не пройти процедуру

Розповідаємо, чому деяким українцям потрібно пройти процедуру фізичної ідентифікації та як це зробити

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Що деяким українцям потрібно зробити для отримання пенсії

Фото: УНІАН, Pexels. Колаж: Pro Гроші

Деяким українським пенсіонерам потрібно пройти ідентифікацію через мобільний зв’язок з Пенсійним фондом для продовження отримання своїх виплат. Це стосується громадян, що наразі проживають на непідконтрольних Україні територіях, та мають довідку ВПО, оформлену до 24 лютого 2022 року.

Про це нагадали у відділенні пенсійного фонду в Луганській області.

Процедура ідентифікації через відео необхідна для того, щоб на їх банківські рахунки в Ощадбанк продовжували надходити пенсійні виплати.

"У разі непроходження ідентифікації – пенсія буде накопичуватися на розрахунковому рахунку пенсіонера, до моменту проходження ідентифікації. Після проходження – сума пенсії буде перераховуватися на рахунок пенсіонера з місяця, в якому припинилося фінансування виплати", — попередили у Пенсійному фонді.

Відповідна процедура передбачена постановою Кабміну № 637, згідно з якою, проведення фізичної ідентифікації ВПО передбачено для громадян, які отримують пенсійні виплати через АТ "Ощадбанк". Ідентифікація через мобільний зв’язок потрібна для того, щоб уникнути зловживання та використання пенсійних виплат сторонніми особами, які отримали доступ до банківської карти.

Як пройти ідентифікацію

Пройти процедуру ідентифікації можна вже зараз, для цього потрібно погодити її проведення в режимі відеоконференцзв’язку через вебпортал Пенсійного фонду України. При цьому важливо правильно обрати один зі способів проведення ідентифікації, зокрема:

  • на проведення фізичної ідентифікації;
  • на відновлення виплати відповідно до п. 4 ПКМУ № 162.

Для того, щоб продовжувати отримувати виплати, таким особам потрібно змінити спосіб отримання пенсії подавши відповідну заяву через портал електронних послуг ПФУ.

Які питання можуть задавати під час ідентифікації пенсіонерів через відеоконференцію

Процедура ідентифікації передбачає ряд обов'язкових питань, зокрема можуть запитати:

  • прізвище, ім’я та по батькові;
  • дата народження;
  • місце народження;
  • ідентифікаційний код. Якщо він відсутній, запитають, чи ви коли-небудь відмовлялися від коду та якого року це було;
  • пенсійне посвідчення та за наявності його реквізити;
  • надати згоду на проведення відеоідентифікації, у тому числі на відеофіксацію вашої особи та (або) екрана з вашим зображенням, а також пред’явлених вами документів;
  • телефону, адресу електронної пошти або інший спосіб зворотного зв’язку;
  • зареєстроване місце проживання, фактичне місце проживання;
  • реквізити паспортного документа, номер, дата видачі паспорта громадянина України, найменування уповноваженого суб’єкта, який видав документ, термін дії, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі;
  • коли ви востаннє зверталися до органів Пенсійного фонду, з яким питанням та місто, де розташований орган, до якого ви зверталися.

Зазначається, що ідентифікація шляхом відеоконференції займатиме близько 20 хвилин, і окрім вище зазначених питань, можуть пенсіонерам можуть ставити додаткові питання.

Раніше ми писали, кому з пенсіонерів не підвищать виплати у 2024 році, а також які періоди безробіття можна зарахувати в стаж.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.