Головна Новини Фінанси ЖКГ Індастрі Бізнес Макроекономіка

Індексація пенсій не для всіх: чому українці не відчувають підвищення виплат

Розповідаємо, що уряд планує змінити в процедурі індексації пенсій та як це вплине на виплати українців

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

Зміни в індексації пенсій українців

Фото: Pexels, УНІАН. Колаж: Pro Гроші

В березні 2024 року в Україні планують провести індексацію пенсійних виплат українців. Однак, оскільки система перерахунку пенсій має прогалини, уряд розробляє проєкт нової пенсійної системи, яка зможе виправити спірні питання.

Про це розповіла заступниця міністра соцполітики Дар’я Марчак в ефірі національного телемарафону.

За її словами, частина українських пенсіонерів могла не відчути підвищення після індексації через додаткові виплати від держави. Вона також нагадала, що такі урядові надбавки не індексуються, адже вони не є частиною пенсії, а тому це суттєвий недолік.

У 2023 році уряд спробував виправити цей недолік, тоді було проіндексовано виплати всіх українців, які отримують найменші пенсії.

"Підвищували не просто розмір пенсії, незважаючи на те, що ці надбавки не індексуються. А ми індексували, підвищили весь розмір виплат сукупно, яку держава виплачувала цьому пенсіонеру. Таким чином, підвищили розмір пенсії торік майже на 20%, зокрема для 3 мільйонів пенсіонерів, у яких найнижчі пенсії", — нагадала Дар’я Марчак.

Як пенсійна реформа вплине на виплати українців у 2024 році

За словами заступниці міністра, українське законодавство не ідеальне та має прогалини, а тому, щоб це виправити, влада розробляє новий дизайн проєкт пенсійної системи. На думку чиновниці, однією з основних проблем є те, що пенсії українців підвищують по різному:

  • одні пенсії залежать від прожиткового мінімуму;
  • інші — від мінімальної зарплати або від індексації.

Кабінет міністрів вже готує постанову про індексацію пенсійних виплат в березні 2024 року.

"Як і торік, наше завдання полягає в тому, щоб усі пенсіонери, незалежно від того, за якими правилами вони отримують пенсію, відчули підвищення пенсій цього року", — запевнила Дар’я Марчак.

Вона також додала, що уряд уважно стежить за тим, щоб через недоліки законодавства всі категорії пенсіонерів відчули індексацію виплат.

Кому з пенсіонерів потрібно пройти процедуру ідентифікації

Громадянам України, які наразі проживають на непідконтрольних Україні територіях та мають статус внутрішньо переміщеної особи, який вони отримали до 24 лютого 2022 року, потрібно пройти ідентифікацію через мобільний зв’язок з ПФУ.

"У разі непроходження ідентифікації – пенсія буде накопичуватися на розрахунковому рахунку пенсіонера, до моменту проходження ідентифікації. Після проходження – сума пенсії буде перераховуватися на рахунок пенсіонера з місяця, в якому припинилося фінансування виплати", — нагадали у Пенсійному фонді.

В установі запевнили, що процедура ідентифікації необхідна для того, щоб виключити зловживання та використання виплат українців сторонніми особами, які мають доступ до їх банківських карт.

Раніше ми писали, кому з українців не підвищать пенсію у 2024 році, а також чи можуть до стажу зарахувати період, коли громадянин офіційно не працював.

google Pro Гроші в Telegram google Pro Гроші в Google News

Стрічка новин

Дивитися всі

Ексклюзив редакції

Дивитися всі
Продовжуючи перегляд сайту, ви погоджуєтесь з тим, що ознайомилися з оновленою політикою конфіденційності, та погоджуєтесь на використання файлів cookie.